Lukašenko obustavio tranzit gasa za Evropu

Izvor: S media, 22.Jun.2010, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukašenko obustavio tranzit gasa za Evropu

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio je danas da se obustavi tranzit ruskog gasa za Evropu kroz tu zemlju, nakon što je ruski Gasprom smanjio Belorusiji isporuke gasa za 30 odsto zbog duga.

Lukašenko je obustavu tranzita gasa najavio u Minsku, tokom susreta sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, prenose ruski mediji.

Oko 20 odsto ruskog gasa odlazi u Evropu preko Belorusije i obustava bi oštetila oko šest odsto evropskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << potrošača, pre svega u Litvaniji, Nemačkoj i Poljskoj.

Beloruski predsednik je pozvao rusku stranu da dug Belorusije Gaspromu "prebije" sa dugom koji ta ruska državna kompanija ima za tranzit preko beloruske teritorije.

Lukašenko je ocenio da "Gasprom od spora pravi gasni rat" i kazao da gas neći ići u Evropu preko Belorusije sve dok Gasprom ne plati dug

za tranzit.

"Gasprom je dužan 260 miliona dolara, uzimajući u obzir i maj. Naložio sam da se obustavi tranzit gasa preko Belorusije dok Gasprom ne plati. Za pola godine nam nisu ni kopejku platili", rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je kazao da je u maju Belorusija u potpunosti platila isporuke ruskog gasa, uzimajući u obzir povećane cene za gas.

Moskva traži od Minska da plati ovogodišnji dug za gas u iznosu od 192 miliona dolara, preteći da će postepeno skratiti isporuke gasa do 85 odsto, što je, po rečima šefa Gasproma Alekseja Milera "proporcionalno visini duga".

Gasprom je po nalogu predsednika Dmitrija Medvedeva juče uveo restrikciju isporuka gasa Belorusiji za 15 odsto, a danas ju je povećao na 30 odsto.

Evropska komisija je sazvala hitan sastanak zbog konflikta Rusije i Belorusije oko isporuka gasa.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gasni konflikt Moskve i Minska

Izvor: RTS, 22.Jun.2010

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naložio da se obustavi tranzit ruskog gasa za Evropu kroz tu zemlju, pošto je "Gasprom", zbog neisplaćenog duga, smanjio Belorusiji isporuke gasa za 30 odsto. ..Pošto je ruski "Gasprom" smanjio Belorusiji isporuke gasa za 30 odsto zbog duga, predsednik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.