Dogovor EU i Gasproma: Gas za Evropu kreće sutra u 8 časova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor EU i "Gasproma": Gas za Evropu kreće sutra u 8 časova

BRISEL - Isporuke ruskog gasa Evropi preko Ukrajine biće obnovljene sutra u 8.00 po srednjoevropskom vremenu, saopštili su danas Evropska unija i ruska državna kompanija "Gasprom".

Zvaničnici Evropske komisije, Rusije i Ukrajine potpisali su danas u Briselu novi sporazum o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, iz kojeg je izostavljena izjava Kijeva o sporu oko gasa s Moskvom.

Potredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev istakao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će ta kompanija "ako se sve odvije bez problema, svakako uskoro početi da upumpava prve količine gas" u gasovode ka Evropi.

U komisiji za nadzor tranzita gasa iz Rusije biće evropski, ruski i ukrajinski stručnjaci.

Evropska komisija ranije saopštila je da isporuke ruskog gasa Evropi moraju biti obnovljene jer ne postoje razlozi za odlaganje pošto je Ukrajina prijhvatila da se razdvoje pitanje tranzita gasa od rusko-ukrajinskog spora o dugovima, ceni i navodima Rusije da Ukrajina "krade" gas.

"Više nema nikakvih formalnih razloga, niti opravdanja da se to sada ne učini", želeo je da naglasi Barozov predstavnik za štampu Johanes Lajtenberger.

Potpredsednik ruske vlade Igor Sečin, potpredsednik kompanije Gasprom Aleksandar Medvedev i predstavnici Ukrajine trebalo bi danas popodne da razgovaraju sa ministrima za energiju EU i zvaničnicima Evropske komisije o obnovi isporuka ruskog gasa Evropi.

Međunarodni posmatrači se već nalaze i u centralama za isporuke i protok gasa u Kijevu i Moskvi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.