Za 200.000 radnika u Srbiji jedan dan u nedelji će biti neradan

Izvor: B92, 11.Jan.2020, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 200.000 radnika u Srbiji jedan dan u nedelji će biti neradan

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da formira radnu grupu.

Ovo telo će razmotriti sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom u trgovinskim objektima.

Janković kaže da je dobro što je reakcija na njenu inicijativu bila izuzetno brza, podsećajući da je inicijativu za dopunu Zakona o trgovini uputila sredinom decembra prošle godine.

U inicijativi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pored ostalog navodi da bi se kroz precizno definisanje izuzetaka, moglo propisati pravilo da trgovine ne rade nedeljom.

"Nedelja se u tradicionalnoj kulturi u Srbiji shvata kao neradni dan, dan odmora koji je namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza", navodi Janković u saopštenju.

Dodaje da je uvodjenje nedelje kao radnog dana i u oblastima koje nisu od egzistencijalnog značaja posledica ubrzanog načina života i promena koje su se desile u poslednjoj dekadi 20. veka, a koje su gotovo neopaženo postale sastavni deo našeg života.

Podseća i da je u sektoru trgovine zaposleno je 200.000 radnika, od čega su preko 70 odsto žene.

Poverenica veruje da će radna grupa, u koju će biti uključeni svi relevantni akteri, prihvatiti inicijativu čiji cilj je unapredjenje pre svega položaja zaposlenih u trgovini, ali i unapredjenje ravnopravnosti svih gradjana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POVERENICA POZDRAVLJA ODLUKU MINISTARSTVA "Nedelja je dan odmora namenjen jačanju porodičnih i prijateljskih veza"

Izvor: Blic, 11.Jan.2020

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da formira radnu grupu, koja će razmotriti sve aspekte eventualne zabrane rada nedeljom u trgovinskim objektima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.