Napravljene četiri nove fabrike

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravljene četiri nove fabrike

I na šta je potrošeno 40 miliona evra za koliko je Autoguma prodata Mišlenu?

Sve pare su "u paru" otišle, imamo dokumentovano, u investicije, u nove linije, u nove fabrike i njihove programe.

Četiri nove fabrike smo napravili.


Koje četiri nove fabrike?

Možda je preciznije reći tri fabrike, ali kad kažem četiri, ja tu računam i potpuno novu Energanu, koja takođe s punim pravom može da se ubroji u fabrike, a završena je septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << 2008, zatim dolazi nova Fabrika obuće oktobra 2008, pa Tehnička guma jedan 2009. i tehnička guma za proizvode od gumenog reciklata 2010. godine, kao i mreža servisa, da kompletnu infrastrukturu na novoj lokaciji i ne računam. Planirali smo da podignemo i novu Fabriku hemijskih proizvoda, ali to nismo uspeli, bolje rečeno nismo stigli.

I napravili ste jednu od najvećih fabrika gumene obuće na svetu?

Da, po kapacitetu i opremljenosti, ako ne najveću, onda među najvećima. Moćna, može da pravi do četiri miliona pari, a 1,6 miliona pari je "kritična tačka", sve iznad toga je čist profit. I sad je trebalo, zadnje tri godine da ta fabrika bude "krava muzara", mogli smo da imamo 70 miliona evra obrta za godinu-dve. I to bi već bilo više nego što je imao Tigar zajedno sa proizvodnjom auto-guma kad je krenuo intenzivan razvoj. Mi smo sa novim kapacitetima u obući uspeli da uđemo u premijum segment, dakle najkvalitetniju i najskuplju obuću, krenulo je odlično, zaštitna čizma je trebalo da bude udarni proizvod...

Analizirali ste globalno stanje gumarske obućarske industrije i tražili šansu za Tigar?

Apsolutno, jer mi smo bili prisutni na svim delovima tržišta. Gledali smo gde je najbolja šansa za korišćenje kapaciteta koje imamo, za kadar koji imamo.

I kod obuće se otvorilo jedno fino polje zbog toga što su svi požurili da idu na Daleki istok, u Kinu, i svi proizvođači po Evropi su prosto uništili svoje kapacitete, niko više nije ulagao. Francuzi su zadržali Igl, to je vodeća svetska firma, ali sa kapacitetom od svega pola miliona čizama godišnje, znači samo su onaj vrh, krem, zadržali, ostalo su sve zatvorili. Ima još dosta firmi koje su isto tako uradile i mi smo se odjedanput našli u poziciji da ako imamo odgovarajuće kapacitete možemo da uđemo na vrlo kvalitetna tržišta i to u premijum i viši srednji segment.

Jer, to je bio trik - da se realno proceni da li stvarno možemo u tome da uspemo ili će sve to da se okonča velikim fijaskom. Ispalo je da smo napravili dobru procenu, da smo uspeli da uđemo u prvu liniju.

Nisu to lične odluke šta ćemo da radimo, to diktira tržište. Kad radite investiciju gledate da uđete u segment gde možete da se izborite sa konkurencijom na ovaj ili onaj način.

Kina generalno nije zemlja inovacije, nije zemlja tehnologija. Kina je zemlja masprodukcije. Mi smo to procenili, bilo nam je jasno, jer mi smo stalno dobijali iz Britanije i Amerike te uporedne listinge, sa cenama i procenama tržišta.

Nastavlja se

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.