SAD su „preterale“ u naoružavanju dolara – Mask

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2023, 21:57

SAD su „preterale“ u naoružavanju dolara – Mask

Sjedinjene Države su "preterale" u "oružavanju" dolara sankcijama, gurajući više zemalja širom sveta da smanje transakcije koristeći tu valutu, upozorio je Ilon Mask.
„Sada vidite da mnoge zemlje povlače svoje transakcije jer smo mi to prisilili. A ovo prevazilazi čak i Rusiju, Kinu i Iran“, izjavio je vlasnik Iks-a (bivši Tviter) tokom sesije na Tviter Spejs-u koju je u ponedeljak vodio američki preduzetnik Dejvid Saks. Mask je istakao pomak na trgovinu nacionalnim valutama, posebno među zemljama BRIKS-a, dodajući da to nije bio izbor ovih zemalja, već potreba nametnuta zapadnim sankcijama Moskvi u vezi sa Ukrajinom. „Zemlje poput Brazila ili Indije i dalje žele da sklapaju transakcije sa Rusijom. Oni to ne mogu da urade sa dolarima, pa smo ih naterali da dedolarizuju svoje transakcije, čime smo oslabili snagu dolara u svetu“, objasnio je on. Oružavanje dolara je nagnalo mnoge nacije da traže alternative, nakon što su sankcije efektivno odsekle Rusiju od zapadnog finansijskog sistema. Veliki broj istaknutih ekonomista je više puta upozoravao da će dominacija finansijskih institucija zasnovanih na dolarima i agresivna ekonomska politika SAD podstaći više nacija širom sveta da napuste transakcije u dolarima i pređu na lokalne valute u trgovini. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: SAD su „preterale“ u korišćenju dolara kao oružja – Mask

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2023

Sjedinjene Države su „preterale“ u „naoružavanju“ dolara sankcijama, gurajući sve više zemalja širom sveta da smanje transakcije koristeći tu valutu, upozorio je Ilon Mask.. „Sada vidite da mnoge zemlje dedolarizuju svoje transakcije jer smo mi to prisilili. A ovo prevazilazi...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.