Spektakl Kerbera na Staroj planini – prihod za obnovu seoske škole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2021, 14:13

Spektakl Kerbera na Staroj planini – prihod za obnovu seoske škole

Na Staroj planini, u selu Visočka Ržana, sinoć je održan spektakularni koncert rok grupe Kerber, prvi u istoriji na ovim prostorima na Staroj planini, sa ciljem prikupljanja novca za rekonstrukciju seoske škole.

U školu u ovom selu, ako sve bude išlo kako treba, u septembru bi moglo da krene 15 mališana iz porodica koje su se doselile na Staru planinu.

Organizatori koncerta su Fondacija Refarma, koju su osnovale firme "Evin amanet", koja je preporodila stočarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na Staroj planini, pa sada na farmi Bele vode ima više od 1.200 ovaca, i kompanija "Staroplaninci".

Ova kompanija je kupila hotel na Planinarskom domu koji će biti renoviran, zvaće se "Teodora" i biće pokrenut posle dugo godina, a novi vlasnik hotela je proslavljeni košarkaš Nikola Mirotić.

Po rečima frontmena Kerbera Gorana Galeta Šepe, grupa se sa ogromnim zadovoljstvom priključila ovoj humanitarnoj priči.

"Isprovocirali smo se jednom neverovatnom pričom o ljudima koji su napustili urbane sredine, hteli da malo 'ukoče'. Duša jedne devojčice od glavne inicijatorke akcije je negde gore. Ona je pokazala roditeljima mesto gde bi oni trebali da nastave da žive sa njenom braćom i sestrom. Posle njene smrti roditelji su odlučili da je ovo stvarno raj na zemlji, našli su sebe, krenuli sa malim farmama, imali prognoze da će izdržati jedva dva-tri meseca, međutim izdržali su dve tri godine. Oni žele da ostanu ovde, a njihova deca ne razmišljaju o vraćanju u urbanu sredinu. Ovo što sad gledate ovde je prvi korak ka naporima da se toj deci na planini vrati osmeh, ostvarenje njihove želje da se školuju ovde", kazao je Šepa.

Prema njegovim rečima, Kerber je bend koji veruje u bajke i nemoguće i zbog toga je, između ostalog, i ušao u celu priču oko obnove seoske škole.

Moguće je i mi smo sigurno u to. Ova škola neće raditi samo tokom školske godine, već će i tokom leta biti dostupna gradskoj deci, biće projekata cele godine jer dodir sa prirodom humanizuje sve nas. rekao je Šepa.

Milica Zdravković, iz Fondacije Refarma, kazala je da se ideja o obnovi seoske škole rodila dolaskom na Staru planinu porodice Velimirović, koja je obnovila farmu, i dolaskom još nekoliko porodica sa decom na Staru planinu, upravo zbog posla na farmi.

Njihovu energiju i želju za životom u prirodi prepoznalo je još nekoliko porodica koje su se doselile. Iz želje za oživljavanjem nastala je i Fondacija Refarma, čiji su osnivači firme "Evin amanet", u čijem je vlasništvu ovčarska farma "Eva" na Staroj planini, i firma "Staroplaninci" u čijem je vlasništvu budući hotel "Teodora" na Planinarskom domu, navodi Zdravkovićeva.

Prema njenim rečima, na ovom delu Stare planine u porodicama koje su se doselile već ima petnaestak dece koja bi mogla od septembra da krenu u školu, koja nije radila tri decenije, a nekada je u nju išlo i više do 400 mališana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.