SPAKOVALI KOFERE I VRATILI SE U SRBIJU: Upoznali se u Južnoj Africi, a danas žive na selu i bave se OVIM poslom

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Okt.2019, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPAKOVALI KOFERE I VRATILI SE U SRBIJU: Upoznali se u Južnoj Africi, a danas žive na selu i bave se OVIM poslom

Miloša Boškovića iz Ilijaša i Vasu Vasića iz majevičkog sela Tobut sudbina je odvela u daleki svet, a sada u loparskom selu Lipovice grade savremenu farmu.

Takođe, planiraju i fabriku za proizvodnju kozjeg sira.

Njih dvojica su se upoznala u Johanesburgu u Južnoj Africi, a prijateljstvo nastavili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su godinama gradili naftovode.

Obojica, iako inženjeri po struci, opredelili su se za stočarstvo. U farmu, a >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i u budućnosti planiranu fabriku uložiće više od 500.000 maraka.

Na pašnjacima površine 25 hektara Boškovići uzgajaju stado od 50-ak alpskih koza. Opredelili su se za ovu rasu zbog mlečnosti, produktivnosti i sposobnosti da se prilagodi domaćim uslovima.

- Nameravamo da povećamo broj muznih grla na 250. Imaćemo i određen broj mladih koza za zamenu, jer one imaju radni, životni vek i jarčeva za rasplod. Nabavili smo matično stado na planini Čauš, s farme koja je direktni uvoznik ove rase. Važno nam je da sačuvamo genetiku, pa smo uspostavili kontakt s naučnicima koji će nam pomoći u tome - kažu oni.

Započeli su izgradnju štale, na oko 630 kvadratnih metara.

U neposrednoj blizini ovog objekta gradiće i fabriku za proizvodnju sira.

- U svoje planove uključićemo i domaće farmere. Analize i studija izvodljivosti koju smo uradili potvrdili su da kozji sir možemo plasirati, i to 30 odsto na domaćem i 70 odsto na inostranom tržištu. Planiramo da naša proizvodnja bude oko 20 tona sira, a isto toliko da otkupljujemo od naših kooperanata - kažu oni i dodaju da će praviti više vrsta sira i prilagođavati se tržištu, a osnova je kozje mleko.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.