Recept za očuvanje stočarske proizvodnje

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept za očuvanje stočarske proizvodnje

Dok u ostalim delovima Srbije broj goveda opada zbog nerentabilne cene mleka, u Kaoniku i Velikom Šiljegovcu proizvođači opstaju zahvaljujući preduzeću "Ekomlek" koje im obezbeđuje siguran plasman proizvoda.

Za dolinu Ribarske Reke u blizini Kruševca tvrde da, u odnosu na površinu, ima najviše farmi za uzgoj junadi simentalske rase u Evropi. Na samo desetak kilometara uzgaja se oko 12 hiljada grla koja daju mleko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << visokog kvaliteta.

Svakog jutra od proizvođača sa ovog područja i Aleksinca, preduzeće "Ekomlek" otkupi oko 40 hiljada litara mleka, i to po veoma povoljnim cenama, od 20 do 26 dinara po litru, što je za trećinu više od zvanične cene mleka u Srbiji.

Vlasnik preduzeća, Perica Janković iz Kaonika, ovom logikom godinama čuva sirovinsku bazu, i brani se od velikih sistema koji osvajaju tržište.

"Član sam 'Udruženja govedara simentalske rase' iako nemam stoku, tako da delim njihove probleme", kaže Janković.

"Poljoprivrednicima obezbeđujemo seme, veštačko đubrivo, koncentrate, stočnu hranu po povoljnijim cenama, koje su nama kao preduzeću dostupne za razliku od poljoprivrednika", objasnio je Janković.

Ovo preduzeće za proizvodnju sira i maslaca trenutno ima 1.200 kooperanata.

"Jedino mi u Srbiji povećavamo fond mlečnog govedarstva i proizvodnju mleka. Obezbeđeni su nam i besplatni rashladni uređaji, kako se mleko ne bi pokvarilo", kaže Miroljub Brkić, predsednik "Udruženja govedara simentalske rase".

U "Ekomleku" se radi savremenom tehnologijom, ali nisu zaboravljeni ni tradicionalni recepti i načini proizvodnje. Za staroplaninski sir zadužen je Vinko Bogojević, koje je recepturu doneo iz zavičaja.

"Sedamdesetih sam radio u Skoplju. Trideset pet godina sam u Kruševcu. Tradiciju ručnog spravljanja sira sa Stare Planine i dalje čuvam. Bez obzira na nove tehnologije, stari majstori se još uvek cene", tvrdi Vinko.

Oko 20 odsto ukupne proizvodnje "Ekomleka" plasira se u Crnu Goru i Makedoniju. Za njihove proizvode zainteresovani su i Slovenci, pa se ulazi u nove projekte. U izgradnju pratećih objekata i novog "Agro centra" do sada je uloženo 30 miliona dinara.

Naredne godine započeće gradnja još jednog objekta u kome će se proizvoditi samo delikatesni proizvodi za izvoz u EU.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.