Nedimović: Otvara se tržište Kine za mleko iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Otvara se tržište Kine za mleko iz Srbije

Srbija će za nekoliko dana moći da izvozi mleko i mlečne prerađevine na tržište Kine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i dodao da je ta mogućnost uspostavljena zahvaljujući državnoj Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za kontrolu kvaliteta mleka.

Nedimović je danas sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem posetio destileriju "Braće Kravić" u naselju Velebit u opštini Kanjiža kao i farmu krava "Mihalek-Pap" u Utrinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u opštini Ada.

On je tom prilikom istakao da uspešna imanja, poput farme "Mihalek-Pap", koje je trenutno među najvećim proizvođačima mleka, predstavljaju rezultat velikog truda i rada, a Radojević je izneo podatak da to domaćinstvo godišnje prerađivačima isporuči više od dva miliona litara mleka.

Nedimović je rekao i da je veoma važno da oni imaju podršku države, kako za muzna grla, tako i za premije za mleko i sve što je neophodno za proizvodnju mleka i primetio da bi to, kada bi država imala sličnih 20 farmi mleka, bio ozbiljan posao.

"Za nekoliko dana mi ćemo imati otvorena neka nova tržišta, pre svega tržište Kine za mleko i mlečne prerađevine. Isto tako, od oktobra, vezano za tržište Rusije, imaćemo pravo da bez kvota izvozimo određene vrste sireva", najavio je Nedimović, a navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

U katastarskoj opštini Ada nema mogućnosti da se koristi zemljište po pravu prečeg zakupa, pa će to, kako je Nedimović naglasio, morati da se promeni što je i planirano izmenama zakona na jesen.

Na taj način biće obezbeđeno da stočari imaju određene površine zemlje na višegodišnji vremenski period, koji neće biti kraći od osam do deset godina.

U tom smislu, ministar je naglasio da se bez kvalitetnog stočarstva ne može poboljšati kvalitet zemljišta.

Destilerija "Braće Kravić" kod Kanjiže i farma krava "Mihalek-Pap" su reprezentativna poljoprivredna gazdinstva, koja ostvaruju izuzetne rezultate.

Etno kuća i destilerija "Braće Kravić", koji se bave proizvodnjom rakije viljamovke, kajsije i dunje, u okviru svog voćnjaka, i farma porodice "Mihalek Pap" u Utrinama, koja poseduje 400 grla krava muzara i obrađuje oko 150 hektara zemlje, svoju proizvodnju zasnivaju na modernim tehnologijama, a uz punu primenu stručnog znanja, što obezbeđuje odličan kvalitet.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević je rekao da je razgovor sa poljoprivrednicima na terenu, koji sekretarijat redovno praktikuje, najbolji način da se uoče njihove potrebe i nađu prava rešenja za poboljšanje mera agrarne politike.

Podsetio je da u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu postoje mere, koje se tiču finansiranja i subvencionisanja nabavke opreme za stočarske farme, u odnosu na kriterijume prema IPARD programu, kao i da je ove godine potpisan značajan broj ugovora sa farmama iz Vojvodine.

"Danas odavde želimo da pošaljemo poruku da vrednim radom i opredeljenjem za ozbiljnim bavljenjem poljoprivredom, za samo deset godina može da se dođe do statusa najvećeg proizvođača mleka u Srbiji", poručio je Radojević.

Naveo je da poljoprivredna gazdinstva i porodični agrobiznis predstavljaju perspektivu, i zato je čvrsto opredeljenje države da ih podrži.

Takođe, dodao je da je Sekretarijat u 2017. godini prepoznao proizvođače vina i rakije i direktno ih subvencionisao, kao i da Pokrajinska vlada podržava i male proizvođače, pružajući im pomoć u vezi sa sertifikacijom njihovih proizvoda, dobijanjem oznake geografskog porekla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.