Najkvalitetnije mleko je iz valjevskog kraja

Izvor: RTS, 14.Okt.2019, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najkvalitetnije mleko je iz valjevskog kraja

Ove godine najkvalitetnije mleko u Srbiji potiče iz valjevskog kraja. To je potvrđeno na izložbama u Lajkovcu, gde se priplodna goveda simentalske rase izlažu već 38 godina, kao i na Nacionalnoj izložbi u Kruševcu. Vlasnici najkvalitetnijih grla su farmer Milan Milaković iz Mratišića i valjevska Poljoprivredna škola.
Uzgoj visokomlečnih krava simentalske rase Milan Milaković iz Mratišića  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preuzeo je od dede i oca. Nastavio je da usavršava. I njegov petogodišnji sin Stefan svakodnevno je na farmi.

Imaju 78 grla, što ih svrstava u najveće proizvođače mleka u Kolubarskom okrugu.
Krava Lara, apsolutna je šampionka Nacionalne izložbe u Kruševcu i šampionka u kategoriji krava u Lajkovcu. Daje 10.500 litara mleka u periodu laktacije.
"To je podstrek da još više unapredimo proizvodnju i da u budućnosti podignemo nivo. Za sledeću godinu imam novih petnaest junica i nadam se da će bar za jednu lestvicu podići granu u odnosu na ove sada prvotelke", kaže Milan Milaković, farmer iz Mratišića.
Dok je srpski prosek u proizvodnji mleka oko 4.000 litara po grlu, na farmi Milakovića, prosek je 8.500 litara – kao kod stočara u Austriji.
Šampionska odličja u Lajkovcu i Kruševcu zaslužila je i krava Ida Poljoprivredne škole u Valjevu, jer u periodu laktacije daje blizu 7.000 litara mleka.
"Trudimo se da uzimamo najkvalitetnije bikove, koji su dobili najvišu ocenu u pogledu svih karakteristika. Radimo selekciju u pogledu količine mleka. Kada dobijete količinu mleka, onda idete na kvalitet, količinU mlečne masti, količinu proteina, suve materije i sve ono što je potrebno da bi jedno grlo bilo šampionka", ističe profesorka grupe stručnih predmeta Milena Jakovljević.
Vođenje matične evidencije olakšava odabir najboljih grla. Ali osim genetike, iskustvo je valjevskog stočara, za najbolje rezultate važne su i nega i ishrana goveda.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.