Ministarstvo: Srbija ne uvozi jaja iz Holandije

Izvor: B92, 09.Avg.2017, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Srbija ne uvozi jaja iz Holandije

Beograd -- Srbija nije uvozila jaja iz Holandije, tako da građani na moraju da brinu, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

Holandske vlasti objavile su krajem jula da su zatvorile farme nakon što su u jajima pronašli visoke koncentracije "fipronila", insekticida zabranjenog za upotrebu zbog negativnih posledica na zdravlje ljudi.

Evropska komisija upozorila je da je moguće da su jaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja EU.

Svetska zdravstvena organizacija je ocenila da je "fipronil" u većoj količini "umereno otrovan" za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.

Holandski i nemački supermarketi masovno sa svojih polica povlače hemijski zagađena jaja, uz milionski gubitak u evrima, naveli su holandski uzgajivači živine.

Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dikarm izjavio je da su holandske vlasti još u novembru znale da su jaja u Holandiji zagađena insekticidom.

Kako je rekao, holandske vlasti o tome nisu obavestile svoje evropske partnere.

Više desetina proizvođača u Belgiji i Holandiji je pod istragom zbog jaja koja sadrže ;"fipronil", koji je opasan po zdravlje ljudi.

Dikarm je rekao da belgijske vlasti imaju zvanična dokumenta koja "ukazuju na prisustvo 'fipronila' u holandskim jajima već krajem novembra 2016".

On je rekao belgijskim poslanicima da je "nedostatak komunikacije s Holandijom izazvao zabrinutost".

Belgijski ministar je izjavio da je od holandskog kolege zatražio objašnjenje, kao i da se obratio Evropskoj komisiji, "koji su, izgleda, već imali tu informaciju".

Evropska unija je saopštila da su jaja zaražena insekticidom "fipronilom" prodavana u sedam njenih članica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.