Idemo u Beč pa da napunimo štale

Izvor: B92, 17.Mar.2015, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Idemo u Beč pa da napunimo štale"

Oko 350 poljoprivrednih proizvođača iz Jagodine i Pomoravskog okruga posetiće u naredna tri dana nekoliko farmi u okolini Beča.

Sa poljoprivrednicima će biti i oko 50 prestavnika političkog i privrednog života i novinara, gradonačelnika i predsednika opština iz drugih krajeva Srbije, a na čelu delegacije je predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković - Palma.

Reč je, uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mleka, da vide kako to rade njihove kolege u Beču i Austriji, kako proizvode mleko, koja je cena njihovih krava koje imaju dobru genetiku i kada se vrate u Srbiju da primene ta iskustva, objasnio je Marković.

Marković, je napomenuo, da odlazak i boravak poljoprivrednika iz Jagodine, finansiraju donatori, da se iz budžeta grada neće na ovu posetu potrošiti ni dinar. Donatori su iz Beča, otkrio je on.

"Mi ovu posetu organizujemo sada zato što smo 95 odsto sigurni da će kompanija "In Alpi" iz Italije u Jagodini graditi Fabriku za proizvidnju sira i mleka u prahu, a potvrdili su nam da će 25. aprila doći u Jagodinu", rekao je Marković.

Mi smo im odredili lokalciju gde će graditi mlekaru, to je područje "Barutane" u Vinorači, dodao je Marković i napomenu da je kompanija "In Alpi" jedna od najvećih u Italiji.

Izgradnjom mlekare, na osnovu razgovora sa njima, "trebaće najmanje 10.000 proizvođača mleka, ne samo iz Pomoravskog već i iz Braničevskog, Rasinskog i Šumdijskog okruga, u kojima živi skoro 1,5 miliona stanovnika", dodao je Marković.

Od te mlekare će imati koristi ne samo oni koji sada čuvaju krave, već i one čije su štale prazne jer će ih napuniti, a ispraznili su ih jer nisu imali prave kupce njihovih proizvoda, nisu ih na vreme plaćali za njihove proizvode, dodao je Marković.

Prvog dana posete Beču (18.marta) poljoprivrednici će posetiti Viselburg i priplodnu stanicu za osemenjivanje, videće selektovane bikove koji daju priplodni materijal i aukciju krava i bikova i teladi u mestu Burgland, objasnio je Marković.

Drugog dana posete, u mestu Sent Pelten posetiće Poljoprivrednu školu za uzgoj goveda koju su zajednički izgradila tri poljoprivrednika sa 250 krava i privatna farma sa oko 70 goveda, dodao je Marković.

Marković je prvi put poljoprivrednike vodio u Beč 19. decembra 2009. godine, prvi dan posle ukidanja viza Srbiji. Tada je u Austriju putovalo 120 poljoprivrednika. Poljoprivrednici Jagodinu, u organizaciji grada bili su i u Parizu 2011. godine na Međunarodniom sajmu i u Veroni (Italija) 2013. godine.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Austriji 350 poljoprivrednika Pomoravskog okruga

Izvor: Studio B, 18.Mar.2015, 10:29

U Austriji od danas do 20.marta boravi 350 poljoprivrednih proizvođača iz Jagodine i Pomoravskog okruga koji će posetiti najmanje tri farme u okolini Beča...Sa poljoprivrednicima je i oko 50 prestavnika političkog i privrednog života i novinara, gradonačelnika i predsednika opština iz drugih...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.