U Austriji 350 poljoprivrednika Pomoravskog okruga

Izvor: Studio B, 18.Mar.2015, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Austriji 350 poljoprivrednika Pomoravskog okruga

U Austriji od danas do 20.marta boravi 350 poljoprivrednih proizvođača iz Jagodine i Pomoravskog okruga koji će posetiti najmanje tri farme u okolini Beča.

Sa poljoprivrednicima je i oko 50 prestavnika političkog i privrednog života i novinara, gradonačelnika i predsednika opština iz drugih krajeva Srbije, a na čelu delegacije je predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković - Palma.

Reč je, uglavnom o poljoprivrednicima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se bave stočarstvom i proizvodnjom mleka, koji će, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, videti kako to rade njihove kolege u Beču i Austriji, kako proizvode mleko, koja je cena njihovih krava koje imaju dobru genetiku, koja je cena mleka, i kada se vrate u Srbiju da primene ta iskustva, objasnio je Marković, na konferenciji za medije.

"Mi ovu posetu organizujemo sada zato što smo 95 odsto sigurni da će Kompanija In Alpi iz Italije u Jagodini graditi Fabriku za proizvidnju sira i mleka u prahu, a juče su nam potvrdili da će 25. aprila doći u Jagodinu", rekao je Marković.

Mi smo im odredili lokalciju gde će graditi mlekaru, to je područje "Barutane" u Vinorači, dodao je Marković i napomenu da je Kompanija "In Alpi" jedna od najvećih u Italiji.

Izgradnjom mlekare, na osnovu razgovora sa njima, "trebaće najmanje 10.000 proizvđača mleka, ne samo iz Pomoravskog već i iz Braničevskog, Rasinskog i Šumdijskog okruga, u kojima živi skoro 1,5 miliona stanovnika", dodao je Marković.

Od te mlekare će imati koristi ne samo oni koji sada čuvaju krave, već i one čije su štale prazne jer će ih napuniti, a ispraznili su ih jer nisu imali prave kupce njihovih proizvoda, nisu ih na vreme plaćali za njihove proizvode, dodao je Marković.

Danas, prvog dana posete Beču, poljoprivrednici će obići Viselburg i priplodnu stanicu za osemenjivanje, videće selektovane bikove koji daju priplodni materijal i aukciju krava i bikova i teladi u mestu Burgland, objasnio je Marković.

Drugog dana posete, u mestu Sent Pelten posetiće Poljoprivrednu školu za uzgoj goveda koju su zajednički izgradila tri poljoprivrednika sa 250 krava i privatna farma sa oko 70 goveda, dodao je Marković.

Tokom boravka politički deo delegacije razgovaraće u Saveznom parlamanetu Austrije sa parlamentarcima Grupa prijateljstva Austrije i Srbije i sa predsednikom parlamenta pokrajine Beč Harijem Kopicom.

Marković je prvi put poljoprivrednike vodio u Beč 19.decembra 2009.godine, prvi dan posle ukidanja Viza Srbiji. Tada je u Austriju putovalo 120 poljoprivrednika.

Poljoprivrednici Jagodine, u organizaciji grada bili su i u Parizu 2011. godine na Međunarodniom sajmu i u Veroni (Italija) 2013. godine. U Pariz su išla 104 poljoprivrednika a 133 u Veronu.

Marković je napomenuo, da odlažak i boravak poljoprivrednika iz Jagodine, finansiraju donatori, da se iz budžeta grada
Pogledaj vesti o: Farma,   Jagodina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.