Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Brk” za celu „Farmu”

Stručni žiri „Dana Zorana Radmilovića”, 17. po redu, glavnu glumačku nagradu festivala dodelio glumici Beogradskog dramskog pozorišta Dušanka Stojanović

Zaječar – U poslednjoj predstavi u konkurenciji za nagrade na 17. „Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, svim glumcima banjalučkog Dečijeg pozorišta Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srpske dodeljen je „Zoranov brk” za veoma dopadljiv kolektivni utisak koji su ostavili u predstavi „Životinjska farma” autora Džordža Orvela, u režiji Alekseja Ljeljavskog. Stručni žiri festivala nije mogao da izdvoji nijednog među 13 glumaca pa je zato svojim priznanjem nagradio sve učesnike u predstavi, koja je s merom bila i orvelovska, i satirična i alegorijska, i aktuelna – do prepoznatljivosti.

Banjalučki glumci su zamerili žiriju što ipak nije izdvojio ulogu njihovog kolege Aleksandra Blanića (Napoleon, berkširski krmak svirepog izgleda), i što samo njemu, kao glumcu večeri, nije dodeljen „Zoranov brk”. Nije međutim bilo nikakvog sporenja oko jednoglasne odluke stručnog žirija da „Zoranov brk” dodeli Nemanji Jovanoviću za ulogu Bogdana Vasića u užičkoj predstavi. Reč je o „Došljacima” Milutina Uskokovića, u adaptaciji i režiji Aleksandra Saše Lukača. Van konkurencije, mlada zaječarska publika videla je u četvrtak u podne i predstavu Pozorišta lutaka iz Niša „Carev zatočnik”, prema tekstu Miodraga Stanisavljevića, u režiji Zorana Lozančića.

Na dobar prijem naišlo je i predstavljanje „Knjige o predstavi” autora Mirjane Markovinović iz Novog Sada. Reč je o zanimljivoj teatrološkoj studiji, sačinjenoj na osnovu rekonstrukcije Sterijine predstave „Ženidba i udadba” u režiji Dejana Mijača. To delo imalo je premijeru u Somboru 1975. godine, a zatim je sledeće godine doživelo veliki pobednički trijumf na „Sterijinom pozorju” u Novom Sadu. Ova knjiga je i magistarski rad autorke.

Stručni žiri 17. „Dana Zorana Radmilovića” u Zaječaru (Zoran Hristić, Božidar Đurović i Dragan Nikolić) odlučio je da glavnu glumačku nagradu festivala „Zoran Radmilović” dobije glumica Beogradskog dramskog pozorišta Dušanka Stojanović za ulogu Esme Halilović u predstavi „Ćeif” tog teatra, prema tekstu Mirze Fehimovića i u režiji Egona Savina. Prikazana je druge festivalske večeri, a te iste večeri, taj isti žiri je u toj predstavi dodelio „Zoranov brk” glumcu Ljubomiru Bandoviću za bravuroznu ulogu Salka Halilovića.

Najviše glasova zaječarska publika je za najbolju predstavu, među šest u zvaničnoj konkurenciji, dala banjalučkoj predstavi „Životinjska farma”. Ova predstava dobila je 74 glasa, dok su zaječarska predstava „Četiri sata” (prema tekstu Miroljuba Nedovića i u režiji Irfana Mensura) i predstava Ateljea 212 „Nemreš pobjeć’ od nedjelje” (Tene Štivičić u režiji Maje Šimić) osvojile drugo i treće mesto, sa 58, odnosno 50 glasova.

Nagrade su dodeljene sinoć na završnoj svečanosti u zaječarskom teatru, a posle toga je, van konkurencije, izvedena predstava novosadskog Srpskog narodnog pozorišta „Godo na usijanom limenom krovu”. Predstava je sačinjena prema tekstu Branka Dimitrijevića, u režiji Nikole Zavišića.

S. Todorović

[objavljeno: 25/10/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nagrada za Esmu

Izvor: Večernje novosti, 24.Okt.2008

Završen takmičarski deo 17. pozorišnog festivala "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru. Dušanka Stojanović pobedila ulogom u "Ćeifu", najbolja predstava "Životinjska farma"

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.