ZBRKA! Šta učesnici protesta traže i da li iza zahteva stoje studenti?

Izvor: Telegraf.rs, 05.Apr.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBRKA! Šta učesnici protesta traže i da li iza zahteva stoje studenti?

Posle dva dana protesta, učesnici - Studenti NS, kako se potpisuju na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", kao i njihove kolege iz Beograda, tokom dana pokušali su da "usaglase" zahteve iza kojih bi svi zajedno stali. U međuvremenu se oglasio i predsednik Saveza studenata Beograda i student prorektor Borijan Soković, koji tvrdi da studenti nisu organizatori protesta ispred Doma Narodne skupštine, niti su to studentski protesti.

Tako se najpre na "novosadskoj" Fejsbuk >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << stranici pojavio tekst zahteva, predložen učesnicima protesta u Beogradu i Subotici.

To su: smena članova RIK-a, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, smena članova saveta REM, zbog nereagovanja na, kako tvrde, više stotina prekršaja i prijava, te razrešenje Maje Gojković, zbog blokade rada Narodne skupštine.

Traže i smenu "glodura RTS i urednika informativnog programa RTS, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata".

U slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni, kako se navodi na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", tražiće se vanredni parlamentarni izbori, a protesti će trajati do ispunjenja zahteva.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Ovo su predlozi studenata NS univerziteta, noćas usaglašeni, podržaće ih večeras i studenti subotičkog univerziteta. Valjalo bi i BG - navedeno je.

Mediji su potom preneli da su beogradski studenti prihvatili te zahteve i dodali dva nova - sređivanje biračkih spiskova i elektronsko glasanje.

Popodne se, međutim, oglasio i Studentski pokret Novog Sada, pridružujući se ovim zahtevima, ali dodaje i svoj - "kompletnu smenu vlasti" i poziva vojni i policijski sindikat i radnike Goše da im se pridruže u protestu.

- Mi podržavamo iznete zahteve i aktivno ćemo raditi na njima, ali zbog ozbiljnosti trenutne situacije, a uoči protesta vojnog i poliicijskog sindikata te radnika Goše kao i svih drugih radnika i zaposlenih koje ovim putem pozivamo da nam se pridruže -  navode na istom nalogu iz Studentskog pokreta Novog Sada.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kako kažu, odlučili su da "zaoštre" zahteve, pa traže i kompletnu smenu vlasti i oslobadanje medija od partijske kontrole, obustavu sprovodenja mera štednji kroz plate i penzije, te svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova.

- U narednom periodu ćemo raditi na tome da se povežemo sa radničkim sindikatima, penzionerima i studentima iz svih krajeva Srbije, kako bismo ove zahteve artikulisali još bolje i svi zajedno stali iza njih, navode iz tog Pokreta na fejsbuk stranici "Protiv diktature" i pozivaju građane da im se pridruže.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U međuvremenu se oglasio i predsednik Saveza studenata Beograda i student prorektor Borijan Soković. On kaže da studenti nisu organizatori protesta ispred Doma Narodne skupštine, niti su to studentski protesti.

On navodi da je reč o građanskim protestima, te da pojedine političke opcije pokušavaju da zloupotrebe studente, njihovu energiju i bunt i postave ih ''između kordona i svojih zlih ideja''.

Printksin: Tanjug

- Svaki student je građanin ove zemlje i ima svoje individualno pravo da u protestu učestvuje ili ne učestvuje - kaže Soković za Tanjug.

Protest se, kaze, može nazvati studentskim kada svi studenti, bez obzira na političku opciju koja je na vlasti, izađu na ulicu i bore se za svoja prava, bilo da je reč o broju rokova, uslovima studiranja, prevelikoj opterećenosti ili nekoj drugoj stvari koja ih tišti studente.

Zato je, kaže, jasno da se protesti koji su u toku ne smeju etiketirati kao studentski, jer su to protesti građana.

- Apelujem da se zloupotrebe te vrste ne vrše i da studenti, kao takvi, protestuju za studentske stvari - rekao je Soković.

- Studenti su se još pre 80 godina izborili za autonomiju Univerziteta u odnosu na državnu politiku, a danas smo svedoci toga da pojedine političke opcije pokušavaju da zloupotrebe studente - upozorio je Soković.

Kaže i da za proteste niko nije tražio podršku ni od organizacija sa fakulteta, ni od Parlamenta Univerziteta, niti od Saveza studenata Beograda.

- To govori da studenti nisu organizatori ovog protesta, jer ko god od studenata da ga je organizovao do ovog trenutka bi sigurno tražio našu podršku -  uveren je predsednik Saveza studenata Beograda.

On povlači paralelu sa protestima organizovanim 5. oktobra, ali i ranijih godina u bivšoj Jugoslaviji, i podseća da je tada na ulicama bio mnogo veći broj ljudi, nego što je bilo studenata.

- Tu sigurno jeste bilo studenata, ali to, takođe, nije bio studentski protest, već politički, odnosno, protest protiv određene političke opcije, protiv državne vlasti - rekao je Soković.

Da proteste nisu organizovali studenti, kaže, pokazuju i zahtevi studenata Univerziteta u Novom Sadu.

- Budimo realni. Među studentima vlada prilična apatija. Jako mali je broj onih koji su upućeni u to kako stvari funkcionišu i znaju da treba da traže smenu tačno određenih lica. To mora biti neko ko itekako zna šta tačno treba da uradi i koristi masu da bi postigao svoje ciljeve - zaključio je Soković.

(Telegraf.rs/Tanjug)


Pogledaj vesti o: Facebook,   Subotica

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Šta učesnici protesta traže

Izvor: RTS, 05.Apr.2017

Posle dva dana protesta, učesnici – Studenti NS, kako se potpisuju na "Fejsbuk" stranici "Protiv diktature", i njihove kolege iz Beograda tokom dana su pokušali da usaglase zahteve iza kojih bi svi zajedno stali. . Tako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.