Šta učesnici protesta traže

Izvor: RTS, 05.Apr.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta učesnici protesta traže

Posle dva dana protesta, učesnici – Studenti NS, kako se potpisuju na "Fejsbuk" stranici "Protiv diktature", i njihove kolege iz Beograda tokom dana su pokušali da usaglase zahteve iza kojih bi svi zajedno stali.
Tako se najpre na "novosadskoj" Fejsbuk stranici pojavio tekst zahteva, predložen učesnicima protesta u Beogradu i Subotici.
To su: smena članova RIK-a zbog nepoštovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odluka Ustavnog suda, smena članova saveta REM zbog nereagovanja na, kako tvrde, više stotina prekršaja i prijava, te razrešenje dužnosti Maje Gojković zbog blokade rada Narodne skupštine.
Traže i smenu "glodura RTS-a i urednika informativnog programa RTS-a, zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata".
U slučaju da zahtevi ne budu ispunjeni, kako se navodi na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", tražiće se vanredni parlamentarni izbori a protesti će trajati do ispunjenja zahteva.
"Ovo su predlozi studenata NS univerziteta, noćas usaglašeni, podržaće ih večeras i studenti subotičkog univerziteta. Valjalo bi i BG", navedeno je.
Mediji su potom preneli da su beogradski studenti prihvatili te zahteve i dodali dva nova – sređivanje biračkih spiskova i elektronsko glasanje.
Popodne se, međutim, oglasio i Studentski pokret Novog Sada, pridružujući se ovim zahtevima, ali dodaje i svoj – "kompletnu smenu vlasti" i poziva vojni i policijski sindikat i radnike "Goše" da im se pridruže u protestu.
"Mi podržavamo iznete zahteve i aktivno ćemo raditi na njima, ali zbog ozbiljnosti trenutne situacije, a uoči protesta vojnog i policijskog sindikata te radnika 'Goše' kao i svih drugih radnika i zaposlenih koje ovim putem pozivamo da nam se pridruže", navode na istom nalogu iz Studentskog pokreta Novog Sada.
Kako kažu, odlučili su da "zaoštre" zahteve, pa traže i kompletnu smenu vlasti i oslobađanje medija od partijske kontrole, obustavu sprovođenja mera štednje kroz plate i penzije, te svako dalje ugrožavanje socio-ekonomskih uslova.
"U narednom periodu ćemo raditi na tome da se povežemo sa radničkim sindikatima, penzionerima i studentima iz svih krajeva Srbije, kako bismo ove zahteve artikulisali još bolje i svi zajedno stali iza njih", navode iz tog Pokreta na Fejsbuk stranici "Protiv diktature" i pozivaju građane da im se pridruže.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.