YUGO Challenge: Marketinško-poslovna ekskurzija po državama nekadašnje Jugoslavije

Izvor: marketingITD.com, 10.Sep.2014, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

YUGO Challenge: Marketinško-poslovna ekskurzija po državama nekadašnje Jugoslavije

Članice Studentske sekcije Društva za marketing Slovenije ovaj septembar provode na marketinško-poslovnoj avaturi po državama bivše Jugoslavije. Na ovoj svojevrsnoj ekskurziji koju su nazvale YUGO Challenge žele da otkriju tajne marketinga i uspešnih poslovnih praksi od Ljubljane do Skoplja. Obići će oglašivačke agencije, medije i kompanije različitih delatnosti, i na taj način žele da sponznaju marketing u regiji iz više različitih uglova.
Foto: >> Pročitaj celu vest na sajtu marketingITD.com << Facebook „YUGO Challenge“

Prva stanica im je bio Zagreb, a obilazak su započele posetom KHL Medveščak, hokejaškog kluba koji unapred rasprodaje 98 odsto svojih utakmica, zajedno sa 1 700 sezonskih karti, a na utakmice mu dolazi 18 odsto dece i 30 odsto žena. Po svojoj aktivaciji na društvenim mrežama spada među vodeće hokejaške klubove u Evropi, a pune dvorane i verni navijači su zagarantovani čak i kada ovaj klub ne pobeđuje na utakmicama. Klub, koji je osnovan 1961. godine, u prethodnih šest godina je razvio snažan brend za koji je osvojio i nagradu SPORTO, uprkos tome što je bio pred gašenjem nakon rata devedesetih godina.
U najnovijoj kampanji #togetherweare, koju su kreirali u saradnji sa navijačima, komunicira se značaj kluba kao celine koja je veća od povezanosti navijača sa pojedinačnim igračima i potencijalnim krizama.
Nakon posete hokejaškom klubu, obišli su i agenciju Bruketa&Žinić, koja je od dizajnerskog dvojca prerasla u najbolju malu međunarodnu oglašivačku agenciju, a prema izboru AdAge za godinu 2013. Otkrili su im svoje početke, kada su na predstavljanju agencije na sajmu marketinga i marketinških komunikacija PRIME iznajmili najskuplji prostor i probudili pažnju strateškim natpisom „Sooner or later everybody comes to us“ (eng. Pre ili kasnije svako dođe do nas), koji su postavili na – toalet.
Narednog dana posetili su sedište proizvođača prestižnih električnih automobila, Rimac. Dobili su uvid u nastanak automobila koji razvija zadivljujućih 100km/h za samo 3 sekunde, a brzina mu doseže do 350km/h. U razgovoru sa vođom marketinga koji je pri Rimac Automobilima od samog početka u garaži, saznali su nešto više o tržištu i oglašavanju ovog tipa automobila: za ovako prestižan proizvod od posebnog značaja je velika upletenost kupca od samog početka procesa pa sve do njegovog kraja.
Foto: mladipodjetnik.si

Poseta Zagrebu nastavljena je u Zagrebačkoj pivari, gde su posetili sektor za marketing Ožujskog piva, koje je pivo broj jedan u Hrvatskoj. Kako bi očuvali to mesto, na mesečnom nivou se izvodi anketa zadovoljstva, i konstantno se radi na novim inovacijama ambalaže i ukusa. Već na samom početku susreta su s ponosom izjavili da su jedan od retkih brendova za koje su potrošači sami smislili slogan - Žuja je zakon!
Zagrebački obilazak završen je u Ledu, članici grupe Agrokor, gde su razgovarali sa vođama sektora marketing za sladolede, zamrznuto meso i ribe i povrće. Upoznali su se sa razlikama i posebnostima marketinga u ovim područjima, kao i sa onime što je jedinstveno za sve: od početne ideje do završnog korišćenja dug je put, na kojem se pre svega moraju poštovati unapred dogovoreni rokovi sa različitim dobavljačima.


Post by YUGO Challenge.

Ledo rado u svoje inovacije uključuje i same korisnike. Projekat Ledonardo, u kojem je svaki korisnik mogao da osmisli svoj ukus sladoleda, a najbolji se proizvodi et sezone, svake godine privuče veliki broj učesnika, a napravljeni sladoled ostvaruje i prodajne uspehe.
U narednom tekstu prenećemo izveštaj YUGO Challenge putovanja iz Srbije, a do tada ekipu, koja se trenutno nalazi u Makedoniji, možete pratiti na Facebooku ili Instagramu.
The post YUGO Challenge: Marketinško-poslovna ekskurzija po državama nekadašnje Jugoslavije appeared first on marketingITD.

Nastavak na marketingITD.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta marketingITD.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta marketingITD.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.