Ubistvo izmišljeno na Fejsbuku - umalo rat Makedonije i Grčke

Izvor: NaDlanu.com, 02.Okt.2012, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistvo izmišljeno na Fejsbuku - umalo rat Makedonije i Grčke

Nije nezgodno samo kad preko FB pošalješpoziv na žurku, mnogo je opasnije kad se izmisli vest o ubistvu. I to da su makedonca ubili grčki neonacisti. To može biti na korak od rata

Vest je bila dramatična i u kratkom roku izazvala je lavinu burnih reakcija u Makedoniji: "Makedonskog studenta Aleksandra Amardžijeva pretukli su na smrt grčki neonacisti samo zato što nije hteo da promeni prezime". Na početku je sve delovalo dramatično i pretilo je da dovede do nasilnih demonstracija >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << u Skoplju, a makedonski mediji su nagađali kakav bi mogao da bude odgovor države na taj slučaj, piše "Jutarnji list". Vrlo brzo se, međutim, ispostavilo da je verodostojnost cele priče veoma sumnjiva i da je, po svoj prilici, izmišljena i plasirana preko Fejsbuka samo da bi podigla strasti u ionako lošim odnosima Makedonije i Grčke. ZAMALO NA IVICI RATA- Ovo je otvoreni poziv na rat - izjavio je predsednik Svetskog makedonskog kongresa Todor Petrov za makedonsku nacionalnu televiziju MRT. On je Makedonce pozvao na demonstracije ispred ambasade SAD u Skoplju, a policija se već spremala za rušilačke proteste. Atmosfera u društvu naglo se zaoštrila, a čuli su se i komentari da je zemlja na ivici rata. A SVE POČELO NA FB A sve je počelo na - Fejsbuku. Navodni rođak Aleksandra Samardžijeva napisao je na ovoj društvenoj mreži da je član njegove porodice brutalno ubijen u Solunu "dok je branio nacionalnu čast". Za slučaj je okrivio pripadnike radikalno desničarske stranke "Zlatna zora", koja je već dovođena u vezu sa napadima na emigrante u Grčkoj. "Informacija" je bila aktuelna oko 24 časa, da bi se zatim ispostavilo da niko nije dobio zvaničnu potvrdu da se takav slučaj iopšte desio. - Šokirale su nas informacije plasirane u javnost, ali još uvek nema nikakve službene potvrde - rekao je portparol makedonske policije Aleksandar Georgiev, dok grčka policija izričito tvrdi da se ovaj slučaj nije desio i da je potpuno izmišljen. A ZA SLUČAJ BAŠ NIKO NIJE ČUO I predstavnici "Zlatne zore" rekli su da niko za ovaj slučaj u Solunu nije ni čuo, demantiji su stigli i iz grčkog ministarstva spoljnih poslova, ali i udruženja novinara iz Grčke i Makedonije. Izvršni direktor Udruženja novinara Makedonije Dragan Sekulovski kaže da su u ovom slučaju mediji dezinformisali građane. - Na sreću, nije bilo težih konkretnih posledica, iako se preko društvenih mreža pozivalo na nemire u Skoplju - rekao je Sekulovski.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.