Tehnološki divovi plaćaće australijskim medijima zbog korišćenja sadržaja

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Maj.2020, 16:44

Tehnološki divovi plaćaće australijskim medijima zbog korišćenja sadržaja

Australijska vlada najavila je u aprilu da priprema propise kojima će obavezati Google, Facebook i druge tehnološke kompanije da podele prihode od oglašavanja ostvarene uz podršku medijskog sadržaja ponuđenog na pretraživačima.

Inicijativa je izazvala veliku pažnju širom sveta a vlada u Kanberi najavila je detalje obaveznih naknada u sklopu kodeksa koji bi trebao da reguliše obaveze tehnoloških divova prema medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << za jul.

Predsednik druge najveće australijske kompanije Peter Costello u četvrtak je utvrdio da bi naknade trebale da iznose 10 posto godišnjih prihoda od oglašavanja tehnoloških kompanija u Australiji, koje vlada procenjuje na oko 3,9 milijardi australijskih dolara.

Costello pritom napominje da je australijska Komisija za zaštitu tržišne konkurencije i potrošača (ACCC) utvrdila da 10 posto prihoda tehnoloških kompanija dolazi od oglašavanja povezanog s objavom medijskog sadržaja.

Prema tim brojkama, Google i Facebook uzimaju oko 600 miliona australijskih dolara prihoda od oglašavanja… koji su mogli ili trebali da idu medijima„, kazao je on u razgovoru za Australian Financial Review.

Oni u osnovi koriste proizvod koji su proizvele medijske organizacija i za njega ne plaćaju ni centa. Zapravo ga koriste da bi povećali vlastite prihode i preotimaju oglašavanje kojim bi se u drugim uslovima podržavalo novinarstvo“, rekao je čelnik Nine Entertainmenta.

Vlada je najavila uvođenje kodeksa nakon višemesečnih neuspelih pregovora s Google-om, Facebook-om i drugim kompanijama o rešenju koje ne bi zahtevalo usvajanje obvezujućih propisa.

Google i Facebook pobunili su se protiv tog poteza i pozvali na nastavak pregovora. Obe kompanije ističu da su uložile milione dolara u inicijative za pomoć pogođenom australijskom medijskom sektoru.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Australija oporezovala tehnološke divove

Izvor: Capital.ba, 15.Maj.2020, 09:01

SIDNEJ – Digitalni mediji će australijskim medijima plaćati 600 miliona australskih dolara (oko 400 miliona američkih dolara) godišnje zbog korištenja medijskog sadržaja za oglašavanje, izračunala je vodeći medijska kompanija Nine Entertainment. Australijska vlada najavila je u martu da priprema...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.