Tajna misija specijalaca SAD otkrivena na Fejsbuku

Izvor: B92, 18.Dec.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajna misija specijalaca SAD otkrivena na Fejsbuku

Tajna misija vojnika SAD u Libiji otkrivena kada su fotografije specijalne jedinice okačene na stranicu vazduhoplovstva Libije na Fejsbuku, piše „Gardijan“.

Prisustvo jedinice u Libiji otkriveno je u statusu na Fejsbuku u kojem piše da se „iskrcalo 20 vojnika u punoj borbenoj gotovosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa pancirima i naprednim oružjem“.

Tu su postavljene i fotografije na kojima se vide Amerikanci – trojica sa puškama okačenim preko ramena, kako poziraju sa libijskim vojnicima, kao i vojnici SAD kako ulaze u avion i stoje pored žutog bagija.

Libijsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je 20 vojnika SAD stiglo u bazu Vatija u ponedeljak, ali da su ih lokalni komandanti zamolili da odu jer nemaju dozvolu za boravak u bazi.

Nije jasno da li je drugi odeljak libijske vojske odobrio misiju.

Izvori iz Pentagona izjavili su za medije u SAD da je specijalna jedinica bila deo misije poslate ove nedelje, ali da nije jasno kako su napustili zemlju. Pentagon je u međuvremenu saopštio da su snage SAD bile u bazi.

„Uz saglasnost libijskih zvaničnika, pripadnici vojske SAD otputovali su u Libiju 14. decembra da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima libijske vojske. Dok su bili tamo, lokalni militanti su im tražili da odu, što su oni, kako bi izbegli incident, učinili“, navodi portparol Pentagona.

Navodi se da je ovo prvo potvrđeno prisustvo američkih specijalnih snaga u Libiji od juna prošle godine, kada je uhapšen Ahmed Abu Katala, kojem se trenutno sudi u SAD zbog ubistva američkog ambasadora Krisa Stivensa 2012. godine.

„Bili su tu, (lokalni komandanti) kažu da su bili na misiji obuke. Niko ne zna detalje. Sada su otišli“, kaže jedan do izvora sa obližnje planine.

Podsećamo, od svrgavanja Moamera Gadafija stanje u Libiji je haotično. Trenutno postoje dve vlade, jedna u Tripoliju i druga u Tobruku.

Međutim, juče su dva rivalska parlamenta potpisala sporazum, pod pokroviteljstvom UN, koji predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva radi uspostavljanja mira u Libiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Propala tajna misija američkih marinaca: Provalili ih na Fejsbuku

Izvor: Vesti-online.com, 18.Dec.2015

Tajna misija vojnika SAD u Libiji otkrivena je nakon što su fotografije specijalne jedinice okačene na Fejsbuk stranicu vazduhoplovstva, piše "Gardijan"...Prisustvo jedinice u Libiji otkriveno je u Fejsbuk statusu na stranici libijskog vazduhoplovstva u kojem piše da se "iskrcalo 20 vojnika u punoj...

Nastavak na Vesti-online.com...

Razotkrili američki tajnu misiju preko Fejsbuka

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2015

Tajna misija vojnika Sjedinjenih Američkih Država u Libiji otkrivena je nakon što su fotografije specijalaca okačene na Fejsbuk stranici libijskog vazduhoplovstva...Prisustvo je razotkriveno fejsbuk statusom u kojem piše da se "iskrcalo 20 vojnika u punoj borbenoj gotovosti, sa pancirima i naprednim...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.