Saobraćaj u Manili u punom sjaju – 12km za dva i po sata, srpska muzika i “Fejsbuk lajv”

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 20:15

Saobraćaj u Manili u punom sjaju – 12km za dva i po sata, srpska muzika i “Fejsbuk lajv”

Optimistično smo ušli u Grab, filipinski Uber, misleći da ćemo za najviše 40-45 minuta stići do dvorane “Mall of Asia”.

Radnja se odvija u sredu na dan drugih polufinala, u toku utakmice između Nemačke i Letonije, a pre susreta Kanade i Slovenije.

Plan je bio da se stigne na kraj prve utakmice, a na kraju smo došli petnaest minuta pre početka poslednjeg četvrtfinala Mundobasketa u Manili.

U sredu smo mogli da osetimo sve čari manilskog saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto smo distancu od 12.5 kilometra prešli za dva i po sata - otprilike koliko bi nam trebalo i pešaka.

Prepodne u Manili iskorišćeno je za posetu “Greenhills-a”, jednog od najvećih supermarketa ili pijaca u ovom delu grada Manile.

“Greenhills” je jedan od najpoznatijih trgovinskih centara u Manili. Otvoren je 1970. godine i od tada je postao odredište za kupovinu, raznoliku gastronomsku ponudu i zabavu.

Ima širok spektar trgovina koje nude različite proizvode, uključujući odeću, obuću, elektroniku, nakit, igračke, suvenire i mnoge druge predmete. Takođe je poznat po trgovini dragim kamenjem.

Najviše su nas zanimali suveniri, ali i dresovi jer smo od kolega, koji su ranije posetili ovu “pijacu”, čuli da imaju odličnu ponudu košarkaških dresova. Istina, nisu original, ali je kvalitet sasvim pristojan za 600-700 pezosa, odnosno 1200-1400 dinara.

Unutar “Greenhills-a” nalazi se “Pearl market”, posebno specijalizovan za biserni nakit. Filipini su poznati po svojim prelepim perlama, a ovde možete pronaći širok izbor ogrlica, narukvica…

U ponudi se nalaze mnogobrojni restorani i hrana iz različitih kuhinja širom sveta. Od lokalnih do internacionalnih specijaliteta, sigurno ćete pronaći nešto što će zadovoljiti vaš ukus.

U sklopu centra nalazi se i bioskop koje prikazuje najnovije filmove. Takođe postoje i druge zabavne opcije poput igraonica za decu.

Što se tiče cena, mogu varirati zavisno o trgovini i proizvodu koji kupujete. “Tiangge Market” često nudi povoljnije opcije u poređenju s drugim delovima centra.

Važno je napomenuti da se u “Greenhills-u” često može pregovarati o cenama, tačnije cenkati, što je uobičajena praksa u mnogim trgovinama na Filipinima.

Posle obilaska jedne od najpoznatijih trgovinskih centara, vraćamo se na početak teksta.

Pozvali smo Grab i optimistično mislili da ćemo se probiti do “Mall of Asia” dvorane u roku od najviše sat vremena. Međutim, ušli smo u saobraćajni kolaps i dvanaest kilometra smo prešli za dva i po sata.

Mic po mic, mic po mic… Ni u jednom trenutku nismo stajali duže od minut-dva, ali smo bukvalno mileli po ulicama Manile. Za 16 dana u prestonici Manile nismo upali u ovakvu gužvu i verovatno je red bio da nam se i to desi.

“Grabista”, kako u šali zovemo vozače koji nas svakodnevno prevoze, bio je mlad i pomalo uplašen gužve, ali usled dosade i nervoze, odlučili smo da ga malo opustimo, a i da ubijemo vreme - srpskom muzikom.

Učtivo smo pitali da li možemo da pustimo muziku i kako je odgovorio potvrdno, znatno ublažili smo agoniju i učinili da nam put prođe nešto brže.

Na repertoaru je bilo svačega, od nekih starijih pesama, do ovih novih, komercijalnih. Da sve bude još lepše, momku za volanom se svidelo, te je u jednom trenutku upalio “Fejsbuk lajv” i svojim pratiocima pokazao atmosferu iz automobila.

U jednom trenutku je i otvorio prozore zbog muzike, ali je ta ideja brzo propala zbog “kvalitetnog” vazduha koji je ušao u klimatizovan automobil.

Vreme je nekako brže prolazilo, ali ideja da se stigne na izjave sa utakmice Nemačka - Letonija, a potom i da se uradi anketa sa navijačima Slovenije ispred dvorane je propala.

Srećom stigli smo na početak utakmice Kanada - Slovenija, ali ovu vožnju pamtićemo celog života, što zbog dvoipočasnog puta, što zbog vozača kojem se svidela srpska muzika.

Svi su nam pisali “koliko je koštalo voziti se toliko kroz Manilu” i kada su čuli da je cena 600 pezosa, odnosno 1200 dinara, nisu mogli da veruju. Grab funkcioniše tako da vam odmah isporuči cenu prilikom zakazivanja, tako da nema dodatne naplate za vreme provedeno u vozilu.

Kada je reč o današnjem dan, o četvrtku sedmog septembra, protekao je u treninzima reprezentacija, kao i utakmicama za plasman od petog do osmog mesta.

Pošto se Srbija plasirala u polufinale, utakmice nas nisu mnogo zanimale, iako jesmo otišli na poslednju između Slovenije i Litvanije. Pre toga novinari su pokrivale treninge, prvo američki, zatim srpski i na kraju kanadski.

Amerikanci su profesionalno odradili svoj deo, Rivs, Bankero, Bridžis, Branson i Portis pričali su za medije, a potom i selektor Stiv Ker.

Potom je usledio trening Orlova, konferencije Nikole Milutinova i Svetislava Pešića, a onda i Kanade, našeg narednog rivala na Mundobasketu.

Utakmica između Srbije i Kanade igra se u 10.45 po srednjeevropskom vremenu. Budite uz B92.net koji će vas pravovremeno izveštavati sa lica mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.