Sajber paljba po Srbiji

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2018, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajber paljba po Srbiji

Društvene mreže su političarima širom sveta sastavni deo javnih nastupa, sredstva za komunikaciju sa pristalicama, služe i za prepucavanje s kolegama, ali su i odličan izlog za njihove svakodnevne aktivnosti. Tviter i Fejsbuk su albanski političari i predstavnici kosovskih Albanaca izvrnuli na naličje i pokazali mračnu stranu, pretvarajući ih u poligon za provokacije, uvrede i obračune sa Srbijom.

Skandaloznim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << objavama na Fejsbuku novu je protekle nedelje pridodao Endrit Šalja, tzv. ministar trgovine samoproglašenog Kosova. Izgleda da mu nije bilo dovoljno što ga je šira javnost upoznala kao autora takse od 100 posto za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, već je morao da dosoli. To je učinio postavljanjem fotografije na kojoj se smeška sa albanskim premijerom Edi Ramom, preko koje natpisom "100 %" aludira na takse.

Nadovezao se Rama slikom iz Peći, posle sednice dve vlade, na kojoj sa Ramušom Haradinajem ukršta ruke na zastavi Albanije i poziva sve Albance da uživaju u Danu zastave. On je iz Tirane i u oktobru žestoko izazivao na Tviteru, dajući zdušnu podršku Prištini da "kosovske bezbednosne snage" transformiše u "vojsku Kosova".

Internet je nesumnjivo uticajan komunikacioni kanal, ali na našim prostorima, prema mišljenju stručnjaka, po brojnosti korisnika i dalje s uticajem manjim od televizijskog. U Srbiji, prema nekim podacima ima blizu četvrt miliona tviteraša, a na Kosovu i u Albaniji procenjuje se, skoro deset puta manje.

Albancima su društvene mreže, prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, deo medijske priče o "velikoj Albaniji" koju uporno "guraju" u javnost.

- Tviter i Fejsbuk su najzgodnije društvene mreže, jer se putem njih šalje brzo poruka, a nastup putem njih je neformalniji i provokativniji - kaže Radun za "Vesti".

Ovaj analitičar smatra da je sednica vlada Albanije i tzv. Kosova bila "prst u oko", kao što je, inače i čitava njihova politika provokacija.

- Kad im je politika takva, logično je da im i pisanje po društvenim mrežama, bude provocirajuće - tumači naš sagovornik.

On smatra da projekat velikoalbanske države nije opasan samo za Srbiju.

- Osim tenzija na čitavom Balkanu, mogu da izazovu i ratove, jer se drže politike koja vodi u sukobe, pošto otvoreno pokazuju teritorijalne pretenzije i želju za menjanjem granica, jer se priča o velikoj Albaniji odnosi i na Grčku, Makedoniju i Crnu Goru. Forsiranjem te politike se situacija u regionu komplikuje, uz kako vidimo, zeleno svetlo Zapada - tumači Radun koji navodi da u čitavom u tom projektu Tviter i Fejsbuk su najmanja provokacija koja se uklapa u velikoalbansku politiku.

Moderno doba, kako objašnjava za "Vesti" sociolog Bojan Panaotović, donosi nove trendove obaveštavanja javnosti, pa tako Tviter neminovno postaje sve važnija društvena mreža. Zato se, napominje naš sagovornik, taj albanski politički milje logično poveo za jednim od najsavremenijih sredstava za komunikaciju koje koristi za obmanjivanje korisnika mreže i napade na Srbiju.

-Tviter i Fejsbuk su društvene mreže putem kojih informacije najbrže stižu do korisnika, a i efektnije, pošto ih gotovo svi mediji prenesu u vestima - pojašnjava ovaj sociolog.

Kolika je moć društvenih mreža pokazao je, prema njegovim rečima, američki predsednik Donald

Tramp koji je zahvaljujući njima pobedio, održao popularnost i koristi ih i dalje kao političko oruđe.

- Zato i albanski i predstavnici kosovskih Albanaca posežu za Tviterom i Fejsbukom, mada je u njihovom slučaju umesto da doprinesu toleranciji i rešenjima, podstiču tenzije, netrpeljivost i probleme - priča on.

I dok je, kako navodi, njima očito sve dozvoljeno, srpskim političarima se nikakva provokacija ne dozvoljava.

- Nisu naši političari manje obrazovani u tehnološkom smislu, već jedni kriterijumi važe za nas, a drugi za Albance i toleriše im se "velika Albanija". Pritom, ako se malo vratimo u prošlost, videćemo da je Slobodanu Miloševiću spočitavana "velika Srbija" i zbog toga smo mi 1999. godine dobili bombe, a sada se ne reaguje na "de fakto" pravljenje neke velike albanske države. Čak i ako bi neko iz vlasti Srbije ili Republike Srpske izašao sa pričom o brisanju granica kao što rade Albanci, nastao bi haos - mišljenja je ovaj sociolog.

Nedavno je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obelodanio da je Papua Nova Gvineja povukla priznanje Kosova i dokazao dokumentima, a putem društvenih mreža se oglasio tzv. šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli, poručivši Dačiću da izgovara klevete koje su "odvratne", naročito posle slučaja Liberije, Gvineje Bisao, Gane.

- Dačić je odlučio da nastavi sa izmišljotinama i falsifikatima u odnosu na Kosovo - napisao je Pacoli, a pošto je srpski šef diplomatije uzvratio da ne tvituje, već potkrepljuje dokazima, Bedžet je prešao na Fejsbuk.

- Suština pokušaja albanskih političara i ovih iz Prištine je politizacija društvenih mreža, ispisivanjem provocirajućih i napadačkih poruka i lažnih informacija. Te poruke su, između ostalog, pokazatelj dvostrukih aršina Zapada. Oni bi da prave veliku Albaniju, da menjaju granice na Balkanu, a onda udaraju na Srbiju i putem interneta, dok se Zapad pravi da sve to ne vidi - kaže Panaotović.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.