ŠTANCOVANJE PRAVILA Fejsbuk uvodi novi zakon koji će vam se sigurno dopasti

Izvor: Blic, 26.Okt.2017, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTANCOVANJE PRAVILA Fejsbuk uvodi novi zakon koji će vam se sigurno dopasti

Kada se nađe na meti osuda zbog širenja etički i moralno sumnjivih sadržaja na Fejsbuku, osnivač Mark Zakerberg obično se poziva na neutralnost i otvorenost.

- Želimo da damo glas svim ljudima i stvorimo platformu za sve ideje - napisao je krajem septembra o programu kompanije.

Uprkos tome, i on i članovi najvišeg rukovodstva očigledno su svesni da to više nije dovoljno. Izložen sve većem pritisku nakon rasprave o lažnim vestima, porukama mržnje i uticaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na izbore putem Fejsbuka, Zakerberg je zadužio grupu uglednih stručnjaka za privrednu etiku, ekonomista i predstavnika nevladinih organizacija da razrade etičke principe koji će ubuduće važiti na društvenoj mreži. Oni trenutno rade na dokumentu koji će za nekoliko meseci biti pretočen u neku vrstu ustava kompanije.

Portparolka Fejsbuka potvrdila je “Veltu”:

- Fejsbuk sarađuje s Digital etiks labom - izjavila je ona. Laboratorija pripada Institutu za istraživanje interneta pri Univerzitetu Oksford, a cilj je da se okupe “međunarodni stručnjaci za različite oblasti koji će razmenjivati znanja u oblasti digitalne etike u kontekstu društvenih mreža”.

Radnu grupu će predvoditi Lučano Floridi, direktor Instituta za istraživanje interneta i uglednog etičara i filozofa društvenih mreža.

Pripreme za Fejsbukovu “Veliku povelju” uveliko napreduju, saznaje “Velt”. Članovi grupe su se prošle nedelje već dva puta sastali: u Parizu i Berlinu.

Na dnevnom redu su aktuelne teme: zaštita podataka, zaštita privatne sfere i odnos prema sadržajima koji šire mržnju. Prema podacima izvora bliskih grupi, već je sastavljen okvirni dokument. Krajem ove godine ili početkom 2018. biće objavljeni konkretni detalji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.