SLUČAJEVI l NEVID TEATAR U GRADSKOM POZORIŠTU JAZAVAC l 19.04.2013. l 20.13

Izvor: Plakatt.com, 10.Apr.2013, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUČAJEVI l NEVID TEATAR U GRADSKOM POZORIŠTU JAZAVAC l 19.04.2013. l 20.13

GRADSKO POZORIŠTE JAZAVAC, Banja Luka
Friday 19 Apr 20:10 - 19 Apr 21:10

SLUČAJEVI
KABARE APSURDA
PETAK, 19.04.2013.
20 ČASOVA i 13 MINUTA
GRADSKO POZORIŠTE JAZAVAC l ULAZ: 5 KM
INFORMACIJE I REZERVACIJE
UG Nevid Teatar Banjaluka | 78000 Banja Luka | Bosna i Hercegovina
kontakt osoba. Dejan Andrić | telefon. +387 (0) 65.741.363
email. nevid.teatar@gmail.com | facebook. Nevid Teatar Banjaluka
(2011) SLUČAJEVI
KABARE APSURDA
Koprodukcijski projekat Nevid teatra iz Banjaluke i Ad Hok teatra iz Brčkog „Slučajevi“ po Danilu Harmsu u režiji Aleksandra Ilića je kabare apsurda i prikazuje satiričan dramaturški sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajima, koji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno uspostavljenim okolnostima.
Producenti su Dejan Andrić i Goran Damjanac, autorski tim čine: Božana Bijelić, Dejan Andrić, Marko Dukić i Aleksandar Ilić, dizajner promotivnog materijala Marko Dukić, a predstava traje +59- minuta. Tehnički partner je Omladinski savjet Banjaluke, a izvršni producent Dejan Andrić. U predstavi igraju: Božana Bijelić, Dejan Andrić i Marko Dukić.
Estetsku vrijednost projekta prepoznalo je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i odlukom stručne komisije Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz oblasti pozorišne produkcije sufinansiralo pozorišnu predstavu rangirajući je na drugo mjesto rang – liste za dodjelu sredstava iz oblasti kulture/pozorišne produkcije za 2011. godinu.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je sufinansijer projekta „Edukativno – obrazovni program Nevid teatra“ koji će biti realizovan u sklopu projekta „Decentralizacija u kulturi“ od 1. februara do 01. avgusta 2013. godine i to u sljedećim opština u Republici Srpskoj: Kostajnica, Derventa, Berkovići, Bratunac i Lopare. Projekat će se implementirati kroz edukativno-obrazovni program koji uključuje: organizovanje predavanja na temu: „O životu i djelu ruskog parodičara Danila Harmsa“; „Razvoj nekonvencionalnog pozorišta i različitih formi teatarskog izraza“; „Kultura kao izvozni proizvod“ i izvođenje predstave kabare apsurda „Slučajevi“ po Danilu Harmsu.
Premijerno izvođenje bilo je 22.12.2011. godine u prostoru Doma omladine u Banjaluci. Predstava je izvedena 8 puta u 3 različita prostora u 3 grada. Osim, na sceni amfiteatra Doma omladine, u Banjaluci, predstava je izvedena u sklopu manifestacije „U susret proljeću“ u Domu kulture u Brčkom 15. maja 2012. godine, te je na Velikoj sceni BNP-a Zenica na poziv Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i direkcije XI Festivala bh. drame, a u okviru pratećeg programa pomenutog festivala, 17. maja 2012. godine. Kabare apsurda „Slučajevi“ po Danilu Harmsu je na redovnom repertoaru Nevid teatra i izvodi se na sceni amfiteatra Doma omladine u Banjaluci.
LIČNA KARTA PREDSTAVE
Premijera: 22.12.2011.
Amfiteatar Doma omladine, Banjaluka, BiH
Autorski tim: Božana Bijelić, Dejan Andrić, Marko Dukić i Aleksandar Ilić
Igraju: Božana Bijelić, Dejan Andrić i Marko Dukić
Režija: Aleksandar Ilić
Dizajn promotivnog materijala: Marko Dukić
Žanr: Kabare apsurda
Trajanje predstave: +59 minuta-
Predstava je odigrana 8 puta u 3 različita prostora u 3 grad.
SINOPSIS: Predstava Slučajevi prikazuje satiričan dramaturčki sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajimakoji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno, uspostavljenim okolnostima.
IZVOĐENJA
BANJALUKA | BOSNA I HERCEGOVINA
Amfiteatar Doma omladine:
23.05.2012. | 25.04.2012. | 04.04.2012.| 21.03.2012.| 15.02.2012. | 22.12.2011.
FESTIVALI | MANIFESTACIJE
BRČKO | BOSNA I HERCEGOVINA
U SUSRET PROLJEĆU
Dom kulture
15.05.2012.
ZENICA | BOSNA I HERCEGOVINA
XI FESTIVAL BH.DRAME
Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica
17.05.2012.
O TEATRU
Nevid Teatar je teatarska trupa iz Banjaluke, osnovana 2009. godine, koja za cilj ima realizovanje kulturnih događaja, što podrazumijeva produkciju i promociju nekonvencionalnog umjetničkog, a posebno teatarskog izražavanja, produkcijom teatarskih predstava i performansa, organizacijom festivala i saradnjom sa organizacijama sličnog tipa. Radimo na afirmaciji mladih umjetnika, oživljavanju različitih vidova teatarske aktivnosti u Banja Luci, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i utičemo na razvijanje, revitalizaciju i izbalansiranost kulturnih regiona sa ciljem građenja kulturne publike, kroz promovisanje nekonvencionalnog teatarskog izraza i različitih formi teatarskog stvaralaštva, te na taj način promovišemo eksperiment i kreativnost, kao jedan od bitnih segmenata razvijanja umjetnosti teatra. Polje našeg interesovanja obuhvata: ukazivanje na različite neiskorišćene prostore u kojima se može izvoditi predstava; uloga publike u kreativnom stvaranju u javnom prostoru; otvaranje nekonvencionalnog istraživačkog labaratorija u kojem bi principi rada bili ostvareni kroz istraživanje osnovnih glumačkih tehnika – glas, govor i tijelo; postavljanje na scenu tradicionalnih folklornih igara i običaja naroda kroz formu savremenog teatra; primitivni i savremeni ples; uloga teatra u razvoju djece, omladine i specifičnih društvenih grupa.
Nevid Teatar je, 2012. godine., formalno registrovan kao Udruženje građana.
Od 2009. godine realizovali smo sedam (7) projekata:
(2012) „Tito ovdje nije bio“ – predstava, panel, diskusije;
(2012) „Moćni Ć protiv Dekokrada“ – video za Međunarodni Filmski festival Kratkofil Plus;
(2012) „Eros škrt na strijeli“ – plesni performans za otvaranje Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus;
(2011) „Slučajevi“ po Danilu Harmsu – kabare apsurda;
(2010) „Uspon i pad kamijevog kamena“ – pantomimska igra o ljudskom dostojanstvu;
(2010) „Pohvala ludosti“ – filosofski „stand – up“;
(2009) „Arto Luda“ – antimonokoredrama o poslednjim trenucima života Antonena Artoa.
Nemoguće je mjeriti broj građana koji su direktni i indirektni korisnici Udruženja obzirom na to da kulturna politika Nevid teatra omogućava dostupnost svojih kulturnih sadržaja svim socijalnim grupama. Igrali smo 5 predstava i jedan plesni performans 40 puta na 5 jezika (srpski, engleski, njemački, makedonski i albanski jezik) u 8 gradova (Banjaluka, Zagreb, Beč, Minsk, Subotica, Sarajevo, Brčko, Zenica) i u 5 država (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Austrija, Bjelorusija, Srbija). Predstave i jedan plesni performans su odigrane u ukupno 37 različitih prostora.
U realizaciji dosadašnjih projekta Nevid teatar promovisao je 37 različitih prostora:
Banjaluka, Republika Srpska, BiH:
Dom omladine: Scena amfiteatra; Na sceni amfiteatra – crna kutija; Baletska sala; Ispred glavne bine; Kantina; Na hrpi snijega ispred doma; Parking ispred doma; Kod hrasta ispred doma; Drugi prostori: Kafe KAB; Kazneno-popravni zavod Tunjice; „Saffe bar Jazzbanjaluka“; Travnjak u parku Petar Kočić – prostor bivše „stare fontane“; Trg palih boraca; Foaje Gradskog pozorišta Jazavac; Tvrđava Kastel – (brdo iznad ljetne pozornice, ljetna pozornica); Narodna i univezitetska biblioteka Republike Srpske; Narodno pozorište Republike Srpske – (scena „Petar Kočić“, ispred pozorišta udesno); Trg Bana Milosavljevića; Univezitet u Banjaluci – zgrada Akademije umjetnosti – soba 3, kampus – sušara).
Zagreb, Hrvatska – Plato ispred &TD-e teatra; Akademija dramske umjetnosti – soba 202
Subotica, Srbija – Baš Kuća – (podrum, ljetna bašta)
Beč, Austrija – Das Off Theater – (scena Blaue Saal, hodnik u prizemlju)
Minsk, Bjelorusija – Republička palata kulture – (Velika scena Republičke palate kulture, Svečani hol Republičke palate kulture)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Galerija „Collegium Artisticum“
Brčko, Bosna i Hercegovina – Dom kulture, Caffe bar JAZZWA
Zenica, Bosna i Hercegovina – Velika scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kabare klub BNP-a Zenica
MANIFESTACIJE/FESTIVALI
Banjaluka, Republika Srpska, BiH
(2012) Noć Teatra – BiH
(2012) Kratkofil Plus –Međunarodni filmski festival
(2012) Aplauz fest
(2011) Kratkofil Plus –Međunarodni filmski festival
(2011) Noć Teatra – BiH
(2011) Zaplet 03
Zagreb, Hrvatska
(2010) „KRizADU“ – otvaranje kazališne revije Akademije dramskih umjetnosti
(2010) „TEST!0“ – zatvaranje X Međunarodnog festivala studentskog kazališta i multimedije
Subotica, Srbija
(2011) XVI Međunarodni pozorišni festival – „DADRAS“
Minsk, Bjelorusija
(2010) VII Međunarodni studentski pozorišni festival „KOUFAR“
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
(2012) UNDIPLOMATIC ART 2012 – Projekat Međunarodnog teatarskog festivala „MESS“
Brčko, Bosna i Hercegovina
(2012) „U susret proljeću“
Zenica, Bosna i Hercegovina
(2012) XI Festival BH.drame/prateći program
NAGRADE
Na Međunarodnom pozorišnom festivalu DADRAS 2011/Subotica, Srbija/ Nevid teatar osvojio je dvije nagrade: Dejan Andrić za najbolje muško glumačko ostvarenje igrajući u predstavama „Arto Luda“ i „Pohvala ludosti“ i Goran Damjanac, nagradu „Ilija Drašković” za specijalni doprinos festivalu.

Nastavak na Plakatt.com...






Povezane vesti

REPERTOAR ll APRIL 2013

Izvor: Plakatt.com, 10.Apr.2013

Nevid teatar, Banja Luka . Wednesday 10 Apr 18:10 . . Poštovani prijatelji kulture i nekonvencionalnog teatarskog izraza,. Predstavljamo Vam repertoar za APRIL 2013. godine, ali ukratko!. Petak, 19.04.2013. u 20:13. Gradsko Pozorište Jazavac, ulaz: 5 KM. SLUČAJEVI ll Danil Harms i grupa autora. KABARE...

Nastavak na Plakatt.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.