„Roskomnadzor“ zatražio od „Fejsbuka“ da vrati pristup brojnim člancima na nalozima ruskih medija

Izvor: Vostok.rs, 08.Mar.2021, 10:23

„Roskomnadzor“ zatražio od „Fejsbuka“ da vrati pristup brojnim člancima na nalozima ruskih medija

Ruska regulatorna agencija "Roskomnadzor" je zatražila od "Fejsbuka" da vrati pristup brojnim člancima na nalozima ruskih medija. Navodi se da je društvena mreža blokirala članke o pritvaranju pristalica ukrajinske neonacističke grupe MKU sredinom februara, koji su objavljeni sa linkom na Federalnu službu bezbednosti Rusije, prenose RIA Novosti. U svom zahtevu "Roskomnadzor" je ukazao administraciji "Fejsbuka" da postupci društvene mreže „krše ključne principe slobodnog širenja informacija, nesmetan pristup njima i predstavljaju čin cenzure“. Agencija je podsetila da je predsednik Vladimir Putin 24. februara potpisao zakon o novčanim kaznama zbog kršenja prava Rusa na Internetu, uključujući cenzuru medija.
Pres služba medijske grupe "Rusija sivodnja" izvestila je da su postupci društvene mreže uticale i na naloge "RIA Novosti" i radija "Sputnjik". "Blokiranje naših materijala zasnovanih na pouzdanim službenim izvorima čin je cenzure sa strane Fejsbuka. Incident se može smatrati samo nepoštovanjem prava građana na slobodan pristup informacijama", naglasila je agencija.   Takođe su nazvali neprihvatljivim da sadržaj na Runetu ocenjuju organizacije i moderatori iz Ukrajine i baltičkih zemalja, koji su „namerno politički pristrasni prema ruskim medijima“.
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Volodin: Neprihvatljivo da „Fejsbuk“ krši naše zakonodavstvo

Izvor: Vostok.rs, 08.Mar.2021

Odluka "Fejsbuka" da blokira određeni broj publikacija ruskih medija je neprihvatljiva. Ona krši nacionalno zakonodavstvo Ruske Federacije, kao i pravo na širenje i primanje informacija, rekao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. Ranije se "Roskomnadzor" obratio "Fejsbuku" sa zahtevom...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.