Rimac otkrio kako je 2013. napravio automobil bez vozača VIDEO

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 15:29

Rimac otkrio kako je 2013. napravio "automobil bez vozača" VIDEO

Mate Rimac, osnivač i suvlasnik kompanije Rimac Automobili, otkrio je na Fejsbuku da je ta firma pre osam godina izradila "samovozeći auto".

Kada je ugovor o tajnosti istekao, Rimac je podelio detalje o vozilu koje se bez vozača kretalo ulicama Samobora.

"Jednom davno su me tokom jednog intervjua pitali radimo li na autonomnoj vožnji. Ja sam tada rekao da smo već napravili jedan \'samovozeći auto\'. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U počecima firme smo radili razne prototipove za druge firme i na taj način preživljavali. Radili smo sulude projekte koji drugi nisu mogli ili nisu želeli raditi", otkriva Mate Rimac.

"Većinom smo bili vezani ugovorima o tajnosti, ali u ovom slučaju su ugovori istekli i projekat već dugo više nije relevantan pa sam se odlučio podeliti priču o tom famoznom samovozećem automobilu", piše Rimac.

"Te 2013, kad nas je bilo 10-ak u firmi, krenuli smo raditi za jednu veliku nemačku firmu. Rekli su nam svoju viziju budućnosti - usmeno, bez ikakvih specifikacija... Kupac je hteo da razvijemo i izradimo prototip na temelju njihove ideje."

"Kvaka je bila da sve to moramo napraviti unutar 90 dana... 90 dana rada dan i noć na potpuno novom konceptu vozila sa potpuno drugačijim principom upravljanja i pogona (npr. 3 elektromotora u 3 točka, koji su služili i za "uspravljanje" vozila) - i nastalo je ovo što možete videti na snimku."

"Da, to je stvarno vozilo i ja sam se provozao jednom s tim do Samobora. Cilj je bio pokazati kako bi budućnost mobilnosti mogla izgledati. Auto naravno nije sam vozio nego je imao joystick za upravljanje između sedišta i daljinski za potrebe ovog demonstracijskog videa."

"S obzirom na budžet, vreme, znanje i veličinu ekipe koju smo imali na raspolaganju, ovo je nešto na šta sam i danas ponosan i što mi je otvorilo oči u kom smeru bi trebalo/mogla da ide budućnost individualne mobilnosti."

"Eto, sa takvim stvarima smo na početku opstajali. Krpili smo kraj sa krajem i često kasnili sa svojim obavezama, ali smo opstali", zaključuje Rimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.