Izvor: Radio 021, 30.Okt.2019, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnik.rs: Oglašavaju posao u Nemačkoj iako nemaju dozvolu za zapošljavanje

Firma "Pro Dragon-informer" iz Sombora na svom sajtu i Fejsbuk strani objavljuje oglase za posao za negu starih lica u Nemačkoj iako se ne nalazi na spisku firmi koje imaju dozvolu Ministarstva za rad za posredovanje u zapošljavanju radnika, objavio je portal Radnik.rs.

Kako se navodi, inspekcija rada je po prijavi tog portala sprovela nadzor u ovoj firmi i utvrdila nepravilnosti, ali ova firma je i nakon toga nastavila da objavljuje slične oglase za posao.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oglasima nije navedeno ko će biti poslodavac u Nemačkoj kom će kandidati biti upućeni ili kod koga će raditi. U nekim oglasima je navedeno da je period rada osam nedelja (56 dana) ili više (12 nedelja), kao i da je obezbeđen smeštaj i organizovan prevoz. Kao jedan od uslova je navedeno i posedovanje pasoša Srbije, Evropske unije ili Bosne i Hercegovine.

Firma "Pro Dragon-informer" osnovana je u Somboru 2015. godine, a trenutno njen jedini vlasnik i zakonski zastupnik je Kristijana Sabo.

Ono što je problematično u vezi sa navedenim oglasima za posao je, pre svega, to što se ova firma ne nalazi na spisku agencija za zapošljavanje koje objavljuje Ministarstvo za rad.

Poslovima zapošljavanja, prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, bave se agencije za zapošljavanje i one u skladu sa zakonom mogu da obaveštavaju kandidate o mogućnostima i uslovima zapošljavanja, kao i da posreduju u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu. Dozvolu za rad agencijama izdaje Ministarstvo za rad i ono može agencijama, ukoliko utvrde nepravilnosti, oduzeti dozvolu.

Portal Radnik.rs to jest udruženje građana "Radnik" podnelo je prijavu inspekciji rada tražeći da izvrši nadzor u firmi "Pro Dragon-informer" jer objavljuje oglase za posao u inostranstvu, a ne nalazi se na spisku agencija koje imaju dozvolu za posredovanje u zapošljavanju.

Radnik.rs dobio je u septembru obaveštenje od inspekcije da je nadzor sproveden 26. avgusta, da su utvrđene nepravilnosti i preduzete mere za njihovo otklanjanje.

Međutim, u obaveštenju koje je inspekcija rada dostavila portalu Radnik.rs nije navedeno koje nepravilnosti je inspektor konstatovao, koje mere su preduzete protiv poslodavca, kao ni da li je "Pro dragon-informer" kažnjen zbog utvrđenih nepravilnosti.

Radnik.rs je uputio ova pitanja Ministarstvu za rad, ali odgovor još nije dobio. Odgovor nisu dobili ni od somborske firme "Pro Dragon-informer".

Celu priču portala Radnik rs možete pročitati OVDE.

Autor: Radnik.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.