Izvor: JUGpress.com, 28.Nov.2023, 19:20

Profesor dr Dragan Milić: Zašto je blokiran moj izbor u redovnog profesora fakultet i kome smeta to što više nema listi čekanja?

NIŠ

Profesor dr Dragan Milić, koji je široj javnosti postao poznat kao načelnik niške kardiohirurgije gde su lekari i medicinsko osoblje radili i vikendom da bi skinuli liste čekanja, na svom fejsbuk profili piše o tome kako je blokiran njegov izbor za redovnog profesora Medicinskog fakulteta i koja je još upozorenja dobio kao i kome smeta to što više nema liste čekanja na toj klinici.

Dana 23.11.2023. na sednici Naučno-stručnog veća medicinskih nauka Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Nišu desio se skandal u vezi sa mojim izborom za redovnog profesora po konkursu objavljenom 7.10.2023.

Naime, tog dana pomenuto veće obara predloženu Komisiju za pisanje referata za moj izbor koja je predložena u skladu sa Zakonom od strane Veća katedre UNO Hirurgija posle žustre diskusije u kojoj šef katedre predlaže oktroisanu Komisiju sačinjenu SAMO OD NASTAVNIKA IZ BEOGRADA!?! Za njegov predlog glasao je samo on (1 glas) a za predlog prof dr Milana Jovanovića da Komisiju čini jedan nastavnik iz Beograda i 2 sa naše katedre, kako predvidja Zakon, podržalo je 18 nastavnika dok je 5 bilo uzdržano. Ovaj predlog upućen je na Izborno veće koje je čak organizovano on-line kako bi glasanje bilo „tajno“. Dan pre glasanja pomenuti šef katedre šalje lične SMS poruke članovima veća da se ne glasa za predloženu Komisiju. I pored neprimerenog i neetičkog ponašanja šefa katedre Izborno veće izglasava predloženu Komisiju sa 61 glas za i 7 protiv! Na naučno-stručnom veću Univerziteta koje je trebalo da potvrdi već izglasanu Komisiju na zahtev dekana medicinskog fakulteta i sefa katedre Hirurgija predlog Komisije se ne usvaja i donosi se protivzakonita odluka da se ceo proces vrati na početak Katedri Hirurgija pri čemu se brutalno i bezobzirno krši Pravilnik u članu 14 koji jasno definiše postupak izbora u nastavničko zvanje!

„Dobronamerni“ profesori skrenuli su mi pažnju da ću biti izbačen sa fakulteta ukoliko hitno ne korigujem svoje stavove:

1) Da odustanem od ideje stvaranja Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu,

2) Da naša klinika za kardiohirurgiju prestane sa radom vikendima i da vrati listu čekanja jer rušimo sistem,

3) Da odustanem od izlaska na lokalne izbore u Nišu,

4) Da podržim produženje radnog odnosa direktoru UKC Nis i nakon njegovog odlaska u penziju koji treba da se desi 15.2.2024. jer je takva odluka „viših“ struktura ne pomenuvši kojih.

5) Da za sve ovo postoji podrška nadležnih organa na fakultetu kao i odgovarajućih tela Univerziteta i da Zakonom propisane procedure i uslovi i ne moraju da se ispoštuju.

Uz konstataciju da je ovakvo drsko, bezobzirno i protivzakonito ponašanje u akademskoj zajednici nedopustivo, poručujem svim „nadležnim“ institucijama i pojedincima koji ih predstavljaju da NIKADA NEĆU ODUSTATI OD SVOJIH PRINCIPA I IDEJA MA KOLIKO ME TO LIČNO KOŠTALO! Neću nikada prihvatiti da budem loš primer svojim mladjim kolegama i studentima kako profesor treba da stavi lične interese iznad opštih! Možda je to pravilo kod nekih ali nije kod svih….

Na ovaj način, javno, dajem svoj odgovor svim zainteresovanim „nadležnim institucijma i pojedincima“. Obraz i čast nemaju cenu a ako Univerzitet odluči da mu ne treba profesor na medicini koji ima 3 specijalizacije (opsta hirurgija, vaskularna hirurgija i kardiohirurgija) i koji ispunjava sve Zakonom propisane uslove, koji ima cak 4 mentorstva iz oblasti kardiohirurgije, neka tako i bude!

Ocito da su institucije u Nisu potpuno privatizovane gde se Zakoni i Pravilnici ne postuju, gde je pojedinac prepusten ucenama i to sve zarad licnih sitno-sopstvenickih interesa i ciljeva… Umesto da se neguju i unapredjuju lokalni niski kadrovi oni se svesno i namerno unistavaju…. Zasto?”, pita profesor Milić. (kraj) LJS/MN

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.