Preminuo Vladeta Jerotić

Izvor: B92, 04.Sep.2018, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Vladeta Jerotić

Beograd -- Akademik Vladeta Jerotić preminuo jutros u Beogradu u 95. godini. To je na svom nalogu na Fejsbuku objavila Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU.

Rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je specijalizovao neuropsihijatriju i psihoterapiju.

Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović".

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Jerotić je ostavio veliki broj publikacija iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Dopisni član Odeljenja jezika i književnosti SANU postao je 27. oktobra 1994, a redovni 26. oktobra 2000.

Bio je i član Udruženja književnika Srbije, Srpskog lekarskog društva (psihoterapeutska sekcija), Psihoterapeutskog društva Jugoslavije, Jungovog udruženja u Beogradu.

Među priznanjima i nagradama koje je dobio su Zahvalnica Matice srpske, Povelja bolnice "Dr Dragiša Mišović", nagrada "Đorđe Jovanović", Povelja Srpskog lekarskog društva, nagrada "Laza Kostić", Orden Svetog Save prvog stepena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Vladeta Jerotić

Izvor: Blic, 04.Sep.2018

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini.

Nastavak na Blic...

Preminuo akademik Vladeta Jerotić

Izvor: Danas, 04.Sep.2018

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini, saopštila je jutros na svom Fejsbuk nalogu Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač. Članak Preminuo akademik Vladeta Jerotić se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.