Posledice Trampove uredbe po Tviter i Fejsbuk

Izvor: RTS, 29.Maj.2020, 07:33

Posledice Trampove uredbe po Tviter i Fejsbuk

Kompanija "Tviter" je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da ograniči zaštitu društvenih mreža od zakonske odgovornosti za objavljen sadržaj nazvao reakcionarnom i političkom. Odluku su kritikovali i "Gugl" i "Fejsbuk".
Američki predsednik Donald Tramp potpisao je uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od zakonske odgovornosti .

Naveo je da je "bez presedana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u američkoj istoriji da tako mali broj korporacija kontroliše tako veliku sferu ljudske interakcije".
"Tviter" je ocenio da je odluka predsednika SAD "reakcionarni i ispolitizovani pristup zakonu", kao i da to preti slobodi govora.
Portparol "Gugla" je rekao da će ta odluka da našteti ekonomiji SAD, dok iz "Fejsbuka" ističu da će to ohrabriti platforme da cenzurišu sve za šta može da se čini da će nekoga uvrediti.
Tramp je izvršnu uredbu potpisao dva dana pošto je kritikovao kompaniju "Tviter" jer je pozvala korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita.
Kako Paragraf 230 štiti društvene mrežeKompanije poput "Tvitera" i "Fejsbuka" imaju zaštitu od odgovornosti po Paragrafu 230 Zakona o komunikacijama jer se tretiraju kao "platforme" a ne "izdavači" koji mogu da se suoče sa tužbom zbog sadržaja. 
Društvene mreže prema ovom Paragrafu generalno nisu odgovorne za sadržaj koji objavljuju korisnici, ali mogu da uklone sadržaj ako je neprikladan, nasilan ili uznemirujući.
Prema Trampovoj uredbi, pravo zakonskog imuniteta ne bi moglo da se primeni u slučajevima kada društvene mreže unesu izmene u objave svojih korisnika.
Takođe, prema ovoj uredbi, imunitet ne bi trebalo da važi ni za blokiranje objava, uključujući i njihovo brisanje iz razloga koji nisu navedeni u pravilima sajta.

Republikanski senator Marko Rubio smatra da društvene mreže treba da imaju status izdavača u sitacijama kada stavljaju napomene na objave, kao što je bilo u Trampovom slučaju sa "Tviterom".
"Zakon i dalje štiti Fejsbuk i Tviter jer ih smatra platformama a ne izdavačima", rekao je Rubio i dodao da ako žele da se ponašaju kao izdavači, onda treba tako i da budu tretirani.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NUKLEARNI RAT NA TVITERU! Trampov tvit o rasnim neredima SAKRIVEN preko noći zbog "GLORIFIKACIJE NASILJA" - kad se probudi Tramp NASTAĆE HAOS!

Izvor: Blic, 29.Maj.2020

Rat između društvene mreže Tviter i američkog predsednika Donalda Trampa se nastavlja. Nakon što je Tviter pre dva dana ukazao na to da neki od Trampovih bezbrojnih tvitova možda sadrže i neke neistinite informacije, a potom američki predsednik potpisao uredbu o ograničavanju zaštite društvenih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.