Osude napada na pekaru u Borči

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Apr.2019, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude napada na pekaru u Borči

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je policija sve vreme obezbeđivala skup u subotu ispred pekare u beogradskom naselju Borča, gde se više desetina ljudi okupilo protestujući zbog toga što je jedan od radnika pekare na društvenim mrežama objavio fotografiju sa simbolom albanskog dvoglavog orla.

„O svemu su pravovremeno obavestili nadležno tužilaštvo, koje im je naložilo da dostave izveštaj. Pomenuto >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << okupljanje je proteklo bez ijednog incidenta i policija nije, niti će dozvoliti da dođe do narušavanja javnog reda i mira", navodi se u saopštenju iz Stefanovićevog Kabineta.

On je ocenio da su o tom događaju iznesene manipulacije „od strane pojedinih političara, kako iz Beograda, tako i iz Prištine".

„Apelovao bih na građane, koje su protestovali, da ne zaborave da je Beograd oduvek bio i ostao miroljubiv i domaćinski grad, a prištinske političare i njihove partnere u Beogradu podsetio da uprkos njihovim konstantnim širenjima huškačke propagande ne mogu sakriti istinu. Istina je da tokom protesta u Borči ni jedno staklo nije naprslo na pomenutoj pekari, dok sa druge strane ceo svet redovno svedoči desetinama lomljenja, paljenja i krađa imovine, kao i svakodnevnim napadima na Srbe na Kosovu", izjavio je Stefanović.

Podsetimo, nekoliko desetina desničara okružilo je u subotu pekaru u centru beogradskog naselja Borča, noseći srpske zastave i skandirajući parole o Kosovu, nakon što je jedan od zaposlenih u pekari na Facebook-u objavio fotografiju sa dvoglavim orlom.

Nakon poziva preko društvenih mreža, grupa uglavnom mlađih muškaraca okupila se ispred pekare ne dozvoljavajući ulazak kupcima, a automobil vlasnika koji je bio parkiran ispred objekta oblepili su nalepnicama „Kosovo je srce Srbije" i „Nema predaje", i na njega je, kako prenose beogradski mediji, stavljena i svinjska glava.

Vlasnik pekare "Roma" Mon Đuraj objavio je na svom Facebook profilu da je i za fotografiju, i sva dešavanja saznao preko društvenih mreža.

"Ograđujem se od takvog postupanja svog zaposlenog, ni na koji način nisam dao podršku niti motiv da se tako nešto uradi. Nisam bio prisutan kada je nastala ta fotografija, ona nije nastala tokom radnog vremena niti u radnom prostoru, niti u mom bližem okruženju. Ne učestvujem u političkim, društvenim i nacionalnim aktivnostima, već samo obavljam svoju privrednu delatnost", napisao je Đuraj.

Inicijativa: Tražimo hitnu reakciju tužilaštva

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) osudila je u nedelju „nasilje i pretnje linčovanjem" tokom protesta ispred pekare "Roma", koju u beogradskom naselju Borča vodi vlasnik albanske nacionalnosti, a nakon što se na društvenim mrežama proširila fotografija jednog od radnika pekare kako u centru Beograda rukama pokazuje simbol albanskog orla.

U saopštenju se navodi da je pekara u subotu, 27. aprila, bila „pod opsadnim stanjem huligana koji su pretili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pesme, a kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare".

„Kako se ovakvi napadi ne bi ponovili, zahtevamo hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su pokušali da u potpunosti spreče rad pekare 'Roma' i prete da će je ponovo okupirati ukoliko krene sa radom. Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijomtužilaštva, policije i sudova", saopštila je Inicijativa.

Inicijativa napominje da su osobe koje su bile prisutne predstavnci nevladine organizacije Levijatan kao i narodni poslanik Srđan Nogo (isključen iz opozicionog pokreta Dveri u februaru ove godine, zbog toga što je na protest „1 od 5 miliona" došao sa maketom vešala, prim. RSE).

U saopštenju se apeluje da društvo, „koje je svako malo ophrvano deklarativnim narativima vlasti i opozicije protiv nasilja", mora pokazati solidarnost sa žrtvama nasilja.

„Upozoravamo da isticanje nacionalnih simbola predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje", navodi Inicijativa.

Građanska Vojvodina: Još jedan u nizu nacionalističkih napada

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila, kako je navela, nacionalističko divljanje desničara i pozvala javnost da aktivno reaguja na ovakve napade kako bi se zaustavila eskalacija sukoba u društvu.

"Nažalost ovo više nije izolovan incident ekstremista u Srbiji, već samo jedan u nizu nacionalisitčkih napada koji su posledica dominacije jezika mržnje u našem javnom prostoru, u našim medijima i na našoj političkoj sceni, ali i ćutanja institucija", navodi se u saopštenju.

Građanska Vojvodina navela je da je "sramotno" i opasno nečinjenje državnih organa, ali i izostanak reakcije građana na ovako "besraman napad na naše sugrađane" kojima niko nije pružio podršku u trenutku kad su se našli na meti ekstremista.

Nova stranka: Linč koji zahteva osudu javnosti

Nova stranka je u nedelju osudila ovaj događaj i okarakterisala ga kao „gnusni napad i divljački linč".

„Ono što ekstremisti i fašisti nazivaju 'protestom' i 'patriotizmom' zapravo je potpirivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti i pretnja linčom koja zahteva hitnu osudu kako javnosti, tako, pre svega, i nadležnih organa", saopšteno je iz Nove stranke.

Navodi se da je ovaj incident „nastavak sinhronizovane akcije samozvanog predsednika Aleksandra Vučića i njegovih jurišnih odreda".

„S druge strane, šta drugo i očekivati od ultradesničarskih grupa koje su u napadu učestvovale, kada su isti govor mržnje koji su juče pokazali dobro mogli da zapamte od svog šefa koji je još davno pretio da "ćemo za jednog Srbina, mi ubiti 100 muslimana", pa se onda brže-bolje na vlasti preobukao u velikog evropejca, nevešto prikrivajući svoju pravu prirodu. Ona, nažalost, i dalje bukti kroz njegove ekstremističke grupe, dovodeći ne samo Srbiju, već i ceo region na konstantnu ivicu razbuktavanja sukoba čije smo teške posledice pre nešto manje od tri decenije već osetili na svojim kožama", saopšteno je iz Nove stranke.

LDP: Nadležni da reaguju na govor mržnje

Dan ranije oglasile su se Liberalno-demokratska stranka (LDP) i Pokret slobodnih građana (PSG).

Liberalno demokratska partija osudila je protest ispred pekare "Roma", ocenjujući da je u pitanju širenje mržnje prema sugrađanima albanske nacionalnosti, što predstavlja skandal i ozbiljan poziv nadležnim organima da reaguju.

"Zabraniti nekome slobodu kretanja, uništavati mu privatnu imovinu i pretiti mu samo zbog toga što je druge nacionalnosti ne može biti prećutano", navodi se u saopštenju LDP-a.

Ta stranka je navela da je trenutna klima u društvu pogodna za sve vidove ekstremizma i da institucije i oni koji vode državu i grad Beograd treba da reaguju.

PSG: Nedoupstivo ugrožavanje bezbednosti

Protest je osudio i Pokret slobodnih građana koji je pozvao nadležne organe da hitno reaguju zbog govora mržnje i ugrožavanja bezbednosti pripadnika albanske nacionalne manjine.

PSG je u saopštenju naveo da je ugrožavanje bezbednosti nedopustivo u društvu kakvo Srbija treba da postane.

"Ovaj incident, koliko god predstavljan kao pojedinačan, napad je na sve pripadnike manjinskih naroda i pokazuje da i dalje u delu društva postoji netrpeljivost prema nacionalnim manjinama. Srbija mora da bude država u kojoj svi gradjani, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, imaju jednaka prava koja se moraju poštovati bez izuzetka", saopštio je PSG.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.