Online debata Umetnost otpora pandemiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2020, 09:54

Online debata "Umetnost otpora pandemiji"

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizuje onlajn javnu debatu "Umetnost otpora pandemiji" o prevazilaženju posledica pandemije u oblasti kulture i umetnosti, 21, maja na svojoj fejsbuk stranici u okviru Unesko inicijative ResiliArt, najavili su danas iz Zavoda.

Nacionalna kontakt tačka za Konvenciju o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza (Unesko 2005) partner je Zavoda u organizaciji ovog događaja povodom obeležavanja Svetskog dana kulturne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raznolikosti za dijalog i razvoj.

Unesko je 15. aprila 2020. godine pokrenuo inicijativu pod nazivom ResiliArt, čiji je cilj da, u uslovima pandemije, uključivanjem umetnika, stručnjaka u kulturi i publike podigne svest o značaju kulture, učini vidljivim umetnike širom sveta i osigura da se njihovi glasovi čuju na nivou javnih politika, i da pomogne donosiocima odluka u razvoju novih mera i mehanizama doprinosa kulturi.

Unesko je pozvao sve zemlje članice da se priključe pokretu ResiliArt organizovanom u formi javnih debata u onlajn prostoru, na društvenim mrežama, u kojima učestvuju umetnici i stručnjaci u kulturi.

Debatom, koju će moderirati dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda, želimo da damo doprinos sagledavanju kulture u Srbiji i da tako svi zajedno budemo deo ove važne Unesko inicijative, navode.

U razgovoru će, ovim povodom, učestvovati eminentni umetnici i stručnjaci u oblasti kulture - Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu, Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske, Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije, Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda i Nikola Božović, umetnik, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, član ULUS-a i Borislav Dugić, muzičar, član predsedništva UMUS-a.

Namera profesionalaca iz Zavoda je da ovom debatom pokažu koliko su nam kultura i umetnost značili u izolaciji tokom pandemije, u kojoj meri su muzika, filmovi, galerijski i muzejski, pozorišni programi u digitalnom obliku postali deo naše svakodnevice; koliko smo tokom prethodna dva meseca bili uživaoci kulturnih sadržaja, i da li nas je situacija podstakla da se i kreativno izrazimo i na taj način damo doprinos našem i svetskom kulturnom prostoru.

Debata takođe ima za cilj da stigne do odgovor eminentnih stručnjaka i umetnika na pitanja: koliko je kultura važna, prilagodljiva, da li je i koliko otporna na najveće izazove i koliko i mi, zahvaljujući njoj, postajemo otporni u našem odgovoru na teške okolnosti.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.