Oko 150 škola bez kanalizacije i odgovarajućih toaleta

Izvor: Politika, 29.Sep.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 150 škola bez kanalizacije i odgovarajućih toaleta

Lokalna samouprava nadležna za tekuće održavanje škola

Ofucani sto, česma sa umivaonikom, zbijene stolice, prastari kompjuter, stara školska tabla. Učionica zaista izgleda sablasno i ne nalazi se u nekoj seoskoj zabačenoj školi, već u predgrađu Beograda. Naš čitalac je, ostavivši poruku na „Fejsbuk” profilu „Politike”, zatražio pomoć zbog „loših uslova u školi”.

Ako ova fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izgleda zaista uznemirujuće, naročito za decu koja tamo borave, sajt OŠ ,,Ujedinjene nacije”, u naselju Cerak vinogradi u Beogradu, sa druge strane, izgleda bajkovito. Ali fotografije „kabineta za nastavu” na sajtu nema.

Direktor pomenute škole Janko Ćupina kaže da ta učionica zaista postoji, ali ističe da je njena površina 18 kvadrata, a ne osam, kako tvrdi naš čitalac. Direktor Ćupina kaže da je zabrinuti čitalac poslao fotografiju „pripremnog kabineta za nastavu”.

– U tom pripremnomkabinetu sedi manja grupa učenika, njih desetak, dok veća grupa odeljenja sedi u većoj učionici, površine 53 kvadratna metra. U toku nedelje, jedno odeljenje ima samo dva časa u toj maloj učionici, ali zbog velikog broja odeljenja i učenika, prostorno smo stešnjeni. Slažem se da uslovi za nastavu nisu odgovarajući, ali oni su iznuđeni. Zato ne vidim problem da jedno odeljenje dva časa nedeljno provede u takvim uslovima – kaže direktor, naglašavajući kako škola „Ujedinjene nacije” ima 1.500 učenika, smeštenih u 54 odeljenja.

Za razliku od ove škole koja pored pomenute, zapuštene ima 14 učionica, 17 kabineta, poseban kabinet za informatiku, multimedijalnu učionicu, biblioteku…, neke druge obrazovne ustanove u Srbiji izgledaju kao da su napravljene u davnoj prošlosti.

Oronulih fasada, sa krovom koji propušta, ruiniranim učionicama...

U Ministarstvu prosvete kažu da od 1.800 škola u našoj zemlji oko 150 njih nema adekvatne uslove u školskim toaletima i to uglavnom u ruralnim sredinama. U njima su evidentni i problemi adekvatnog vodosnabdevanja, kao i nepostojanje kanalizacionih mreža.

– Lokalna samouprava je nadležna za tekuće održavanje školskih objekata, pa samim tim i za adekvatno obezbeđivanje odgovarajućih sanitarno-higijenskih uslova. Ministarstvo je preduzelo odgovarajuće mere u cilju otklanjanja problema i pomoglo je nedavno da se 80 školskih objekata opremi, odnosno da dobiju odgovarajuće toalete – ističe se u Ministarstvu prosvete.

A. Apostolovski

objavljeno: 29.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.