Nova etapa albanskog plana

Izvor: RTS, 30.Dec.2018, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova etapa albanskog plana

Najava Ramuša Haradinaja da nestaje granica između Kosmeta i Albanije, ugrožava regionalnu stabilnost i prava Srba u južnoj pokrajini, saopšteno je posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Albanci rade po fazama i pokušaće da celu međunarodnu zajednicu dovedu do svršenog čina, upozorava predsednik Srbije.
Ramuš Haradinaj objavio je na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fejsbuku da granica Kosova prema Albaniji, više ne postoji. "Posle potpisivanja sporazuma o uspostavljanju zajedničkih graničnih tačaka između Kosova i Albanije, u martu sledi druga faza potpunog uklanjanja granice između Kosova i Albanije, na osnovu šengenskih principa", napisao je Haradinaj, a prenosi Zeri.

Albanci grade svoj plan i dovešće međunarodnu zajednicu pred svršen čin, kaže predsednik Aleksandar Vučić. Ne razume kako je to nekom dozvoljeno da radi.
"Kada budu krajem marta to uradili, kada budu izbrisali granice između Kosova i Albanije tada će, očekujemo, ukinuti takse prema centralnoj Srbiji i reći mi smo sada spremni da razgovaramo, ali sa drugačijih pozicija, ujedinjenog, kako oni kažu, Kosova i Albanije", kaže Vučić.
Kako je rekao, najvažnije je da garantujemo sigurnost i bezbednost Srbima na KiM, da imaju plate da žive pristojno.
Na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, donet je zaključak da je potrebno da se pojača i osnaži kontraobaveštajna delatnost svih službi bezbednosti na teritoriji Srbije.
Šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da posebno zabrinjava činjenica da nema adekvatne reakcije međunarodnog faktora jer Republika Srbija, na ozbiljan i odgovoran način, traži od Evrope i sveta da reaguju da bi sprečili dalje ugrožavanje stabilnosti u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.
"Šta bi sad mi trebalo da radimo? Ako bi se ponašali na isti način, mi bi sad trebalo da pokušavamo isto uradimo sa Republikom Srpskom. Onda se postavlja pitanje kako bi svet reagovao? Da li možete da zamislite da bi svi onda ćutali?", naveo je Stefanović.
Koraci Prištine o ukidanju granice sa Albanijom potpuno su nelegalni, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Ako Priština i Tirana kriju da je granica Srbije sa Albanijom dugačka 111 kilometara, ili se prave da ne znaju da je Rezolucijom 1244 propisano prisustvo državnih organa Srbije na njima, Marko Đurić smatra da bi na to međunarodna zajednica morala da ih podseti.
"Očekujemo reakciju međunarodne zajednice, to je besmisleno, ja mislim da je to kršenje, opet ne samo međunarodnih sporazuma, nego svih međunarodnih standarda, normi", rekla je premijerka Ana Brnabić.
Premijerka pojašnjava i da je pismima koje je poslala članicama UN, želela da ih obavesti o besmislenim i opasnim potezima Prištine, i demantuje tvrdnje Ramuša Haradinaja da je tražila da povuku priznanje nezavisnosti Kosova.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.