Izvor: Medijski istraživački centar, 10.Jan.2012, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada – karta za povratak u Srbiju

Aleksandar Ilić (27) najmlađi je doktor nauka Univerziteta u Nišu, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu i jedan od dobitnika ovogodišnje najznačajnije nagrade grada Niša „11. januar”.
Sudeći po sadašnjim planovima, Ilić neće moći da prisustvuje uručenju nagrade jer se nalazi u Americi, odakle mu je stigao poziv za četvorogodišnji angažman i rad u okviru jedne od najvećih svetskih društvenih mreža Fejsbuk >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << .
Aleksandar kaže da je izuzetna čast i obaveza dobiti jednu ovako prestižnu nagradu, najveće priznanje grada Niša, ali mu je isto tako drago što je predlog potekao od gradskih čelnika. Vest da je dobio nagradu prvi su mu saopštili njegovi roditelji, ali su čestitke ubrzo stigle i od mnogobrojnih prijatelja iz Niša.
'To je svakako još jedan dokaz da se uspešni ljudi iz  Niša ne zaboravljaju, a nadam se da će tako biti i u budućnosti. Za mene ova nagrada predstavlja veliku čast i obavezu –da moj grad i dalje na najbolji mogući način predstavljam i u zemlji i u svetu, za obrazovanje u Nišu, posebno za Univerzitet u Nišu predstavlja veliko priznanje, za mlade ljude podstrek i poruka da Grad stoji uz njih, i za sve nas podsećanje da je vredni rad i posvećnost poslu do 80 odsto uslova za postizanje izvanrednih rezultata, na korist i pojedinca i zajednice', kaže Ilić.
Nagrada se sastoji od plakete, statue pobednika i novčanog iznosa od 250.000 dinara.
'Deo novca ću iskoristiti za pomoć u pripremama niških srednjoškolaca za takmičenja iz matematike i informatike. A drugi deo nagrade će verovatno biti karta za povratak u Srbiju',naglašava Aleksandar Ilić.
'Ja sam po završetku srednje škole ostao u Nišu i pripremao učenike za takmičenja iz matematike i informatike, kao što su i meni pomagale starije kolege. Takođe, posle završenog fakulteta sam držao nastavu na Prirodno -matematičkom fakultetu i pokušavao da osavremenim i zainteresujem studente za računarske nauke i matematiku'.
Mada američka „viza” traje četiri godine, mladi Aleksandar Ilić najavljuje povratak u Srbiju već posle godinu dana boravka u Americi.
'Kao što sam i obećao, moj plan je da se do kraja godine vratim u Niš i stečeno znanje i ostvarene kontakte podelim sa kolegama', kaže Ilić.
Ilić je sa 26 godina stekao zvanje doktora nauka. Studije informatike na PMF -u je završio za tri godine. Završio je specijalizovano odeljenje za darovite matematičare Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu i već tada postao “poznati” matematičar. Učestvovao je na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i svetu sa kojih se po pravilu vraćao sa zlatnom, srebrnom ili bronzanom medaljom. U to vreme mladi Aleksandar je poneo laskavu titulu najtrofejnijeg mladog matematičara u Srbiji. Kada je postao student nije zaboravio na mlade matematičare koji su krenuli njegovim stopama. Dosta svog vremena je posvećivao njima pripremajući ih za izazove svetskih takmičenja. Oni su vraćali na isti način kao i on svojim mentorima. Pored toga, Aleksandar Ilić radi i kao saradnik u Istraživačkoj stanici “Petnica”, gde svoje znanje iz informatike i matematike nesebično deli sa talentima iz cele Srbije.
 V.Petrović
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.