NIŠ NAGRADIO PROFESORA MEDICINE I NAJMLAĐEG DOKTORA NAUKA

Izvor: Kurir, 09.Jan.2012, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠ NAGRADIO PROFESORA MEDICINE I NAJMLAĐEG DOKTORA NAUKA

Dobitnici nagrade "11. januar" profesor Milorad Mitković i doktor nauka Aleksandar Ilić

NIŠ - Ovogodišnji dobitnici najvišeg gradskog priznanja u Nišu - nagrade "11. januar", jesu profesor Medicinskog fakulteta Milorad Mitković i najmlađi doktor nauka na Univerzitetu u Nišu Aleksandar Ilić.

Mitković je patentirao spoljni skeletni fiksator kod otvorenih preloma, koji je nominovan za najbolji evropski patent u 2012. godini iz zemalja koje nisu članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Evropske unije, a Ilić, koji je postao doktor nauka u 26. godini, trenutno je angažovan u sedištu najveće društvene mreže Fejsbuk.

Spoljnim skeletnim fiksatorom "Mitković", koji je primenjen na oko 25.000 pacijenata, ostvarene su značajne uštede u zdravstvu, a njegov autor je uveo i više savremenih hirurških metoda, i patentirao još 42 patenta priznata u zemlji i inostranstvu. Mitković je osnivač i predsednik Srpske traumatološke asocijacije.

Korekcija deformiteta i produženje kostiju Mitkovićevom metodom bio je povod da Bi-Bi-Si snimi jednosatnu emisiju, a Niš je zahvaljujući naučnim dostignućima svog profesora postao jedan od najpoznatijih gradova u oblasti ortopedije i traumatologije, navodi se u obrazloženju za dodelu priznanja.

Ilić je studije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu završio za tri i po godine prosečnom ocenom 10. Od takmičara i pobednika, postao je član međunarodnog žirija za sastavljanje zadataka za Olimpijadu mladih informatičara.

U Americi je dobio posao na četiri godine, ali je prilikom odlaska najavio povratak u svoj grad, navodi se u obrazloženju Komisije za nagrade.

Dvojici laureata najviše gradsko priznanje, ustanovljeno povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka, biće uručeno 11. januara u Svetosavskom domu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Nagrada – karta za povratak u Srbiju

Izvor: Medijski istraživački centar, 10.Jan.2012, 16:49

Aleksandar Ilić (27) najmlađi je doktor nauka Univerziteta u Nišu, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu i jedan od dobitnika ovogodišnje najznačajnije nagrade grada Niša „11. januar”.. Sudeći po sadašnjim planovima, Ilić neće moći da prisustvuje uručenju nagrade jer se nalazi u...

Nastavak na Medijski istraživački centar...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.