Meta tužila proizvođača softvera zbog lažnih naloga i izvlačenja korisničkih podataka sa Facebooka i Instagrama

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 18.Jan.2023, 13:03

Meta tužila proizvođača softvera zbog lažnih naloga i izvlačenja korisničkih podataka sa Facebooka i Instagrama

Voyager Labs je „nepropisno prikupio podatke sa Facebooka, Instagrama i drugih veb sajtova“, navela je Meta u tužbi.

Kompanija je „razvila i koristila softver za pokretanje scraping kampanja“ koje su ciljale korisnike Twittera, YouTubea, LinkedIna i Telegrama, pored korisnika aplikacija kompanije Meta.

Softver Voyager Labsa koristio je lažne naloge da prikupi one vrste podataka koji su obično dostupni ljudskim korisnicima platformi, ali na automatizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << način. Upotrebljen je „raznovrsni sistem kompjutera i mreža u različitim zemljama“ da bi se prikrila ova aktivnost koja prema Metinim uslovima korišćenja njenih usluga nije dozvoljena.

Meta je u izveštaju objavljenom prošlog decembra upozorila da industrija špijunskog softvera i nadzora na zahtev „neselektivno“ cilja na novinare, aktiviste i političku opoziciju i da raste na globalnom nivou. Ova „industrija koja se širi nudi intruzivne softverske alate i usluge nadzora neselektivno bilo kom klijentu – bez obzira na to na koga ciljaju ili bez obzira na kršenje ljudskih prava koje bi mogli da omoguće“.

Ove kompanije se često reklamiraju kao „veb obaveštajne službe“, navodi se u izveštaju Mete.

U izvesnom smislu, ova industrija “demokratizuje” ove pretnje, čineći ih dostupnim vladinim i nevladinim grupama koje inače ne bi imale ove mogućnosti da nanose štetu“, navodi se u izveštaju.

Nije jasno na koga je Voyager Labs ciljao svojim scrapingom.

Na svom veb sajtu Voyager Labs sebe opisuje kao „svetskog lidera u naprednim rešenjima za istrage zasnovanim na veštačkoj inteligenciji“ i tvrdi da su njihovi klijenti vlade, policije i tužilaštva.

U Metinoj tužbi se navodi da je Voyager Labs „prekršio Uslove korišćenja usluge protiv lažnih naloga i neovlašćenog i automatizovanog scrapinga.” Kompanija je od suda zatražila trajnu zabranu Voyagera kako bi zaštitila ljude od nadzora.

Izvor: Informacija.rs
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.