Među milijunima Facebook korisnika kojima su ukradeni podaci je i 21 tisuća Hrvata

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Apr.2018, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Među milijunima Facebook korisnika kojima su ukradeni podaci je i 21 tisuća Hrvata

NEW YORK - Facebook je jučer u 18 sati poslao obavijesti profilima 87 milijuna korisnika, među kojima je i 2.7 milijuna građana EU-a, ali i 21 tisuća Hrvata.

Ovaj podatak otkrila je Europska komisija u petak, nakon što je u četvrtak navečer Facebook podijelio nove podatke o broju zahvaćenih korisnika s povjerenicom EU-a za pravosuđe Verom Jourovom, javlja portal Euractiv.

Tvrtka je to napravila u odgovoru na pismo koje im je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << povjerenica poslala 23. ožujka, u kojem je zatražila objašnjenja o prikupljanju i neovlaštenom korištenju podataka u političke svrhe od strane tvrtke Cambridge Analytica.

Glasnogovornica Facebooka otkrila je da je Cambridge Analytica prikupila podatke od milijun i 79 tisuća u Velikoj Britaniji, daleko najviše od svih zemalja članica EU-a. Sljedeća po broju zahvaćenih korisnika je Njemačka, s 309 tisuća korisnika.

U Italiji je zahvaćeno 214 tisuća korisnika, u Francuskoj 211 tisuća, u Španjolskoj 136 tisuća, a u Rumunjskoj 112 tisuća. U ostalim zemljama taj je broj manji od sto tisuća, a među njima je i Hrvatska s 21.517 korisnika, više nego u Finskoj, Slovačkoj ili Sloveniji, kao i drugim manjim zemljama.

"Nažalost, neka objašnjenja nisu zadovoljila moja očekivanja. Jasno je da su podaci Europljana izloženi ogromnom riziku i nisam siguran je li Facebook poduzeo sve potrebne mjere da bi implementirao promjene", rekla je Jourova u izjavi u petak popodne.

Osnivač i šef Facebooka Mark Zuckerberg priznao je u konferencijskom telefonskom razgovoru s novinarima da je njegova tvrtka napravila pogrešku jer je podcijenio mogućnosti zlouporabe podataka s ove društvene mreže. Dodao je da je Cambridge Analytica prekršila uvjete ugovora s Facebookom, što je ova tvrtka negirala.

Zuckerberg je također najavio da će Facebook ojačati postavke privatnosti i primijeniti strogu regulativu o zaštiti podataka EU-a, poznatu kao GDPR, u cijelom svijetu. "Cijenim to što pokušavaju biti transparentniji", komentirala je Jourova, upozorivši kako je incident "prijetnja demokraciji i izbornom procesu". Njen ured zajedno s američkom Saveznom komisijom za trgovinu i britanskim tijelom za zaštitu podataka ICO istražuje zlouporabu podataka i njihovo korištenje u predizbornim kampanjama.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Nju Jork,   Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.