Kurti na srpskom jeziku pozvao na registraciju vozila; Petković: Nisu nelegalne tablice već kršenje sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2022, 21:26

Kurti na srpskom jeziku pozvao na registraciju vozila; Petković: Nisu nelegalne tablice već kršenje sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je na Fejsbuku video poruku, u kojoj je na srpskom jeziku pozvao građane na Kosovu i Metohiji da registruju svoja vozila do 30. septembra.

"Od 1. avgusta pa sve do 30. septembra ove godine, ovde i u ostala 33 opštinska centra biće organizovan proces registracije vozila, a time i prelazak sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tablice sa oznakama RKS", rekao je Kurti obraćajući se iz Centra za registraciju vozila u Prištini.

On je dodao da vozila koja treba da se registruju neće morati da budu predmet carine.

Kurti tvrdi da je to veliki ustupak, imajući u vidu da bi, kako je naveo, carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno iznosila oko 5.000 evra.

Kurti je rekao i da se prilikom prve registracije neće tražiti tehnički pregled vozila, a opštine, kako je naveo, mogu da odluče da odbiju deset evra koje traže na ime takse.

On je rekao da je vlada u Prštini na poslednjem sastanku usvojila odluku koja nalaže registraciju oznaka na tablice sa oznakama RKS i kojima se, kako tvrdi, teži da se uspostavi zakonitost i vladavina prava.

"Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca, što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države", tvrdi Kurti.

On je dodao da ćeprištinska policija doneti administrativno uputstvo koje će detaljno regulisati svaki korak u vezi sa registracijom i olakšati građanima "naizgled komplikovane upravne radnje".

Petković: Nisu nelegalne tablice već kršenje sporazuma

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je večeras premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, povodom njegovog poziva Srbima da registruju svoja vozila, da srpske tablice u pokrajini nisu nelegalne, već da je nelegalno nepoštovanje i gaženje sporazuma.

"Srpske tablice na Kosovu i Metohiji nisu nelegalne, već postoje na osnovu zakona države Srbije i sporazuma iz Brisela. Jedino što je nelegalno jeste nepoštovanje i gaženje sporazuma, a nikako "KM" tablice", napisao je Petković na svom Tviter nalogu.

On je istakao da "ova provokacija i pokušaj oduzimanja srpskih vozila neće proći".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti na srpskom pozvao Srbe sa Kosova da registruju vozila do 30. septembra

Izvor: Blic, 03.Jul.2022

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je Srbe sa Kosova da preregistruju svoja vozila do 30. septembra.

Nastavak na Blic...

Kurti se obratio video porukom Srbima sa Kosova: Od 1. avgusta do 30. septembra tablice sa oznakom RKS

Izvor: Danas, 03.Jul.2022

Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se danas video porukom na Fejsbuku Srbima sa Kosova u kome ih je obavestio da će se od 1. avgusta do 30. septembra u Prištini i ostala 33 opštinska centra za registraciju, organizovati proces registracije vozila.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.