Kosovski Albanci obeležavaju Dan zastave

Izvor: RTS, 28.Nov.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Albanci obeležavaju Dan zastave

Kosovski Albanci obeležavaju Dan albanske zastave. Premijer Albanije Edi Rama je svim Albancima čestitao objavom na Fejsbuku i fotografijom, snimljenom u ponedeljak u Peći, na kojoj sa premijerom privremenskih prištinskih institucija, Ramušem Haradinajem, ukršta ruke na zastavi Albanije. "Dobro jutro i uživajte u Danu zastave", napisao je Rama. Tači i Haradinaj čestitali Dan albanske zastave.
Širom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova danas se vijore crveno-crne zastave Albanije sa dvoglavim orlom, a u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji naseljavaju većinom Srbi, u njenom multietničkom naselju Bošnjačka mahala stare su zamenjene novim.

Zastave su postavljene na mestima gde inače stoje, u početnom delu Ulice Knjaza Miloša, u pravcu Istočnog mosta.
Privremene kosovske institucije su, inače, Dan albanske zastave proglasile "državnim praznikom". 
Politički lideri privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, čestitali su Dan albanske zastave svim svojim sunarodnicima - Tači porukom da je ovo dan svih Albanaca, gde god da su, a Haradinaj da su svi Albanci sada u srcu jedno, baš kao sto su, kako je naveo, bili i uvek će biti. 
Ocenjujući da je Dan albanske zastave "najveći i najvažniji dan u istoriji albanske nacije, Tači je na Fejsbuk profilu podsetio na osnivače tzv. OVK Adema Jašarina, Ismaila Džemala i Isu Boletina.
"Mnogi naši aktivisti dali su život za 28. novembar i nacionalnu zastavu. Ovo je dan svih Albanaca, gde god da su. Srećan sam što ćemo emocije danas podeliti s našim zemljacima u SAD. Čestitam svima ovaj veliki dan", naveo je Tači, koji se nalazi u poseti Vašingtonu.
Haradinaj je u svojoj objavi na svom Fejsbuk profilu poručio: "Dan zastave označava naš oporavak, podseća nas vekovima ko smo i drži nas zajedno kao narod. Na ovaj dan, koji se poklapa sa pojavom OVK i rođendandanom legendarnog komandanta Adema Jašarija, sećam se žrtvovanja mnogih generacija i odajem postu onima koji su umrli u vreme različitih napora za slobodu, nezavisnost i nacionalno dostojanstvo".

Ovaj praznik zastave Albanije na Kosovu se obeležava u povećanim tenzijama, nakon što su privremene prištinske vlasti odlučile pre sedam dana da dodatno povećaju porez na 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, te manifestovale silu prilikom hapšenja Srba, u okviru istrage ubistva Olivera Ivanovića.
Gradonačelnici četiri srpske opštine na severu Kosova podneli su u utorak ostavke i na taj način izašli iz prištinskog sistema vlasti.
Odluku o tome su saopštili na protestu u centru grada, kada su najavili da će se na istom mestu okupljati danas i narednih dana, sve dok nerazumne mere Prištine ne budu ukinute.  
Dan zastave nizom manifestacija obeležiće i Albanci na jugu centralne Srbije, u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Crveni" se Kosovo: Tenzije rastu (FOTO,VIDEO)

Izvor: Mondo, 28.Nov.2018

Širom Kosova danas se vijore crveno-crne zastave Albanije sa dvoglavim orlom, a u severnom delu Kosovske Mitrovice, koje naseljavaju većinom Srbi, u njenom multietničkom naselju Bošnjačka mahala stare su zamenjene novim...Dan nakon što su gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom na...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.