Kon: Svoju ulogu sam obavio, sačuvali smo najmanje hiljadu života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2020, 13:41

Kon: Svoju ulogu sam obavio, sačuvali smo najmanje hiljadu života

Svoju ulogu sam obavio, a o propustima ću tek pisati, napisao je epidemiolog Predrag Kon na svom profilu na Fejsbuku i naveo da je "srpski scenario" odbrane od COVID-19 sačuvao najmanje hiljadu života.

Kako kaže, tačnu procenu biće moguće dati tek nakon okončanja svetske pandemije, a svi razgovori o tome da li je trebalo uvoditi vanredno stanje, tvrdi, potiču od ljudi koji nemaju pojma o tome u kakvoj situaciji je započela pandemija, a posebno su u zabludi da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogle da se sprovedu razne vrste neophodnih nabavki samo sa proglašenjem epidemije.

"Naći će se pravnici koji će objašnjavati... i govoriti suprotno. Uvek se nađu. Govorim o onome što je život pokazao. I onda i sada miljama sam bio daleko od sprovođenja nabavki, a i potpuno mi je bilo svejedno kako se sprovode, jer su to radili drugi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Tu leži najveća i suštinska zabluda mog prijatelja prof. Zorana Radovanovića, koja traje preko deset godina", kaže Kon i dodaje da je njegovo iskustvo iz ove situacije pokazalo da se u uslovima pandemije mora proglašavati vanredno stanje, a ne samo proglašavati epidemija sa vanrednim merama.

To bi trebalo za ubuduće zakonom regulisati, jer je tako u Srbiji lakše i efikasnije, kaže Kon i napominje da bi bez proglašenja vanrednog stanja u ovoj pandemiji bila najverovatnije masovna smrtnost.

On smatra i da je najveća zabluda da je samo preporukama i pričom moguće podići stepen opreza kod stanovništva.

Kaže i da lično ima neuporedivo više zamerki od bilo koga i da o propustima zna mnogo više od bilo koga ko se "pravi pametan posle bitke, ali i u toku same bitke".

Kon je ponovio da ne želi da se bavi politikom, te da je svoju ulogu obavio i da se Kovid-19 sigurno gasi.

"Pred svojom porodicom i preostalim prijateljima stojim i dalje nepokolebljivo i stabilno sa uverenjem da je urađen jedan sjajan posao u kojem su zdravstveni radnici bili istinski heroji, a čitavo društvo i Srbija za svega desetak dana će moći da kažu da su suzbili epidemiju i da sačekaju samo da istekne vreme od 28 dana bez bolesti i da proglase pobedu", zaključio je dr Kon.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Intriganta objava dr Kona: Vanredno stanje je sačuvalo barem hiljadu života, o propustima znam više od ostrašćenih budala

Izvor: Večernje novosti, 20.Maj.2020

Svoju ulogu sam obavio, a o propustima ću tek pisati, naveo je epidemiolog dr Predrag Kon na društvenoj mreži „Fejsbuk“, i dodao da ima „lično neuporedivo više zamerki od od bilo koga ko se pravi pametan posle bitke Svoju ulogu sam obavio, a o propustima ću tek pisati,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.