Kažnjeni sa 500.000 funti: Fejsbuk ponovo optužen za krađu podataka

Izvor: B92, 30.Okt.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kažnjeni sa 500.000 funti: Fejsbuk ponovo optužen za krađu podataka

Menlo Park -- Fejsbuk je pristao da plati kaznu od 500.000 funti zbog kršenja zakona o zaštiti podataka u vezi s konsultantskom kompanijom Kembridž analitika.

Kazna je veoma mala u odnosu na tržišnu vrednost Fejsbuka, koja iznosi 540 milijardi dolara, ali je maksimalna koju Kancelarija poverenika za informacije (ICO) može da izrekne i prva je kazna u navedenom slučaju.

ICO je kaznu izrekao prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine ističući da su podaci najmanje milion britanskih korisnika bili među podacima koje je Kembridž analtika prikupila i koristila u političke svrhe.

Fejsbuk je odustao od žalbe i pristao da plati kaznu, ali nije priznao odgovornost, navodi ICO, prenosi Index.

"Zadovoljni smo što čujemo da je Fejsbuk preduzeo i da će nastaviti da preduzima važne korake u cilju poštovanja temeljnih načela zaštite podataka", rekao je zamenik poverenika ICO-a Džejms Dipl-Džonston.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.