Kažnjeni sa 500.000 funti: Fejsbuk ponovo optužen za krađu podataka

Fejsbuk je pristao da plati kaznu od 500.000 funti zbog kršenja zakona o zaštiti podataka u vezi s konsultantskom kompanijom Kembridž analitika.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2019.

15:53

Kažnjeni sa 500.000 funti: Fejsbuk ponovo optužen za krađu podataka
Foto: Epa-Efe, Sascha Steinbach

Kazna je veoma mala u odnosu na tržišnu vrednost Fejsbuka, koja iznosi 540 milijardi dolara, ali je maksimalna koju Kancelarija poverenika za informacije (ICO) može da izrekne i prva je kazna u navedenom slučaju.

ICO je kaznu izrekao prošle godine ističući da su podaci najmanje milion britanskih korisnika bili među podacima koje je Kembridž analtika prikupila i koristila u političke svrhe.

Fejsbuk je odustao od žalbe i pristao da plati kaznu, ali nije priznao odgovornost, navodi ICO, prenosi Index.

"Zadovoljni smo što čujemo da je Fejsbuk preduzeo i da će nastaviti da preduzima važne korake u cilju poštovanja temeljnih načela zaštite podataka", rekao je zamenik poverenika ICO-a Džejms Dipl-Džonston.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: