Istraga o radu Kembridž analitike i Fejsbuka zbog zloupotrebe podataka korisnika

Izvor: Radio 021, 20.Mar.2018, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o radu Kembridž analitike i Fejsbuka zbog zloupotrebe podataka korisnika

Britanska komesarka za informisanje Elizabet Denam rekla je danas da koristi sve pravne mogućnosti da bi istražila kako su kompanije Kembridž analitika i Fejsbuk koristile lične podatke ljudi.

Denam želi sudski nalog za pretragu servera Kembridž analitike. Ta firma je navodno koristila podatke "rudarene" s Fejsbuka da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima 2016.

Ona je za BBC rekla da je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Fejsbuk pod istragom i da je od te kompanije zatražila da ne radi sopstvenu reviziju korišćenja podataka Kembridž analitike, na šta je Fejsbuk pristao.

Denam navodi da je glavna optužba na račun Kembridž analitike to da je do ličnih podataka ljudi došla na neovlašćen način.

Nekadašnji radnik te firme Kris Vajli rekao je da su podaci korišćeni za pravljenje psiholoških profila da bi birači dobijali prilagođene reklame i vesti.

Autor: Beta
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski i britanski parlament pozvali Zakerberga da objasni korišćenje ličnih podataka

Izvor: Beta, 20.Mar.2018

Evropski parlament i parlament Velike Britanije pozvali su osnivača i direktora Fejsbuka Marka Zakerberga da pruži objašnjenje o korišćenju ličnih podataka korisnika te društvene mreže od kompanije Kembridž analitika.Vlasti žele da utvrde da li su istiniti navodi da je ta kompanija koristila...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.