Izvor: Radio 021, 02.Okt.2020, 21:43

Fejsbuk zabranio oglase o izbornoj prevari

Fejsbuk je u sredu zabranio oglase da su izbori prevara, koji sugerišu na to da rezultati američkih predsedničkih izbora neće biti valjani i oglase u kojima se napada metoda glasanja.

Kompanija je objavila nova pravila nakon što je ranije zabranila da se pre izbora objavljuje ko je pobednik.

Facebook je povukao taj potez dan nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je aktuelni predsednik Donald Tramp prvu televizijsku debatu s demokratskim izazivačem Džoom Bajdenom iskoristio za neutemeljenu tvrdnju da će izbori 3. novembra biti "namešteni".

Tramp je posebno kritikovao glasanje poštom i tvrdio da se izborna prevara već odvija. To je pokušao da argumentuje s nekoliko nepovezanih incidenata. Facebook je na meti kritika jer odbija širu proveru političkih oglasa, kao i zbog raširenih dezinformacija.

Facebook je takođe uklonio oglase Trampove kampanje koji sugerišu da bi migranti mogli biti značajan izvor zaraza koronavirusom. Pozvao se na pravila o govoru mržnje.

Zabranom predizbornih oglasa obuhvatiće se oni koji "prikazuju izbore ili učestvovanje na izborima beskorisnim/besmislenim" ili oni koji "kao protivzakonite delegitimišu bilo koju zakonitu metodu i proces glasanja i prebrojavanje glasova".

Kompanija je dodala da je zabranila oglase koji "veličaju, podržavaju ili predstavljaju vojne pokrete i QAnon (desničarsku teoriju zavere)" na njihovoj platformi.

Facebook će preusmeravati korisnike na verodostojne izvore kada pretražuju određene heštagove o bezbednosti dece jer pristalice pokreta QAnon za regrutovanje sve više koriste heštegove poput #savethechildren, objavila je društvena mreža.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.