Fejsbuk odbija da reaguje na dezinformacije o leku za HIV koje se šire mrežom

Izvor: 011vodič.com, 15.Dec.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbuk odbija da reaguje na dezinformacije o leku za HIV koje se šire mrežom

Iako se na feed-ovima korisnika Fejsbuka od letos pojavljuju medicinski netačne reklame za lek Truvada koji dokazano smanjuje verovatnoću prenošenja HIV virusa za 99 odsto, tehnološki gigant sa Markom Zakerbergom na čelu i dalje ne reaguje, piše Gardijan.
Reklame su, kako piše Gardijan, pune slovnih grešaka, a jedna od njih poručuje: “Farmaceutske kompanije imaju bezbedniji lek, ali su ga čuvale u tajnosti. Prodaju one opasne.”
Reklama se pojavljuje i na Instagramu >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << (koji, podsećamo, pripada Fejsbuku), a finansira je advokatska firma iz Virdžinije KBA Attorneys. Ukazuje se na navodne nus-efekte ovog leka, a navedena su neodređena oboljenja kostiju i bubrega.
Stručnjaci su poručili da je PrEP bezbedan za korišćenje i da ga pacijenti generalno dobro podnose, te da je bilo kakva dezinformacija poput ovih koje se šire na društvenim mrežama opasna za javno zdravlje, a naročito najranjivije grupe poput gej muškaraca.
San Francisko AIDS fondacija saopštila je da uticaj leka na kosti “nije klinički značajan”, a da su istraživanja pokazala da gustina kostiju opada za svega 1 odsto, ali i da se vraća u normalu kada se prestane sa uzimanjem leka.
Organizacija za prava LGBTQ+ zajednice Glaad uputila je Fejsbuku otvoreno pismo koje je potpisalo više od 50 istaknutih LGBTQ+ i organizacija za javno zdravlje, kao i političari poput guvernera Njujorka Endrua Kuomoa i senatorke Masačusetsa Elizabet Voren. U pismu se Fejsbuk poziva da ukloni dezinformacije sa mreže.
Navodi se da lekari prijavljuju slučajeve u kojima pacijenti odbijaju da uzimaju PrEP pošto su videli ove reklame, ali i da je njihova moć targetiranja neverovatno velika, tako da gađa najugroženije grupe u mejnstrim i LGBT medijima.
Ovime bi se mogao poništiti višedecenijski napor da se HIV/AIDS iz smrtne kazne transformiše u hronično stanje koje se može kontrolisati odgovarajućom terapijom. Ipak, činjenica da Fejsbuk ostaje nem i ne reaguje na dezinformacije koje se šire platformom nije nikakvo iznenađenje.
Gardijan takođe piše da je kontaktirao Fejsbuk za komentar, ali da kompanija nije odgovorila.

The post Fejsbuk odbija da reaguje na dezinformacije o leku za HIV koje se šire mrežom appeared first on 011vodic.com.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.