Facebook počeo da označava lažne vesti

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Mar.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook počeo da označava lažne vesti

Borba protiv lažnih vesti na Facebook-u je jedna od najaktuelnijih tema trenutno, kad se govori o snazi medija i njihovom uticaju na ljude

Facebook je još pre nekoliko meseci krenuo u aktivnu kampanju za umanjivanje značaja izmišljenih priča koje kruže tom društvenim mrežom, umanjujući njihov značaj i uklanjajući sadržaj koji korisnici prijave kao lažan.

Sada, pak, uvode novi alat za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << širenja dezinformacija. Kada korisnici prijave vest kao lažnu, ili sumnjivu aktivnost primete posebni Facebook-ovi algoritmi, ona će biti prijavljena partnerima koji se bave proverom istinitosti. U slučaju da stručnjaci barem dve takve partnerske organizacije potvrde da vest nema uporište u stvarnosti, ispod nje će se, kad god se pojavi na Nevs Feed-u, pojaviti i upozorenje „Disputed by…“.

Kao što vidimo, Facebook neće direktno vesti proglašavati lažnima, već će navesti da su one „osporene“ od strane uglednih analitičara. Neki od njih su Snopes, poznati portal koji već godinama proverava razne urbane legende i lažne priče sa Interneta, te Politifact, američki politički sajt koji odrađuje sličan posao provere istinitosti političkih izjava.

Označavanje osporenih vesti za sada je dostupno samo u nekim zemljama, ali očekuje se da će uskoro moći da ga vide svi korisnici Facebook-a.

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.