Facebook će lansirati internet satelite

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 23.Jul.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook će lansirati internet satelite

U te su svrhe već pokušali da razviju bespilotne solarne letelice Aquila koje bi mesecima mogle da kruže nebom i služe kao odašiljači, no od tog su projekta nedavno odustali. Sada, pak, Wired doznaje kako se Zuckerberg-ova kompanija okrenula telekomunikacijskim satelitima kodnog imena Athena.

Reč je o, za sada, istraživačkom projektu čiji je cilj u budućnosti da lansira celu mrežu internet satelita u nižu Zemljinu orbitu. Sličan projekat, podsetimo, vodi i SpaceX. Isti se >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << naziva Starlink i takođe želi satelitima da pokrije celu Zemlju bežičnim Internetom.

Facebook je još 2016. godine pokušao da lansira jedan komunikacijski satelit u orbitu putem SpaceX-ove rakete, ali je upravo ta raketa eksplodirala pri lansiranju. Iz kompanije su sada potvrdili kako novim projektom ostvaruju istu misiju kao i pre, te žele da donesu širokopojasni pristup Internetu u područja gde je ona trenutno loša ili nepostojeća. Prema aktuelnim planovima prvi bi satelit trebao da bude lansiran već početkom sledeće godine.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.