Evropske organizacije za ljudska prava uputile četiri nove pritužbe Facebook-u

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Jun.2023, 21:39

Evropske organizacije za ljudska prava uputile četiri nove pritužbe Facebook-u

Optužbe su zasnovane na istraživanju međunarodne neprofitne organizacije Global Vitnes u kojima se navodi da oglasna platforma Facebook često na osnovu rodnih stereotipa cilja svoje korisnike sa oglasima za zapošljavanje, prenosi CNN.

Oglasi za posao mehaničara, na primer, uglavnom se prikazuju muškim korisnicima Facebook-a, dok se na primer, oglasi za >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << vaspitače prikazuju uglavnom ženama, pokazuju podaci koje je Global Vitnes prikupio na FB platformi Ad Menadžer.

Dodatno istraživanje čije je rezultate Global Vitnes ekskluzivno podelio sa CNN sugeriše da je ova algoritamska pristrasnost globalno pitanje.

Naša zabrinutost je da Facebook pogoršava predrasude sa kojima živimo u društvu i zapravo narušava mogućnosti za napredak i jednakost na radnom mestu”, rekla je za američki medij Naomi Hirst, koja u okviru organizacije Global Vitnes sprovodi kampanju o digitalnim pretnjama demokratiji.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.