Džulijan Asanž: Fejsbuk je mašinerija za špijunažu

Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džulijan Asanž: Fejsbuk je mašinerija za špijunažu

05.05.2011. - Fejsbuk, Gugl i Jahu - imaju ugrađene interfejse koji rade za američku obaveštajnu službu

Skoro svaki korisnik Interneta nalazi se pod budnim okom američkih specijalnih službi. Osnivač sajta Vikiliks Džulijan Asanž obrušio se sa kritikom na socijalnu mrežu Fejsbuk i velike pretraživače. Skandalozni novinar dao je intervju TV kanalu Raša Tudej sa novim optužbama na račun SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i Velike Britanije.

Ako imate stranicu na Fejsbuku, poštu na Guglu ili se koristite pretragom na portalu Jahu, vaši podaci su već mogli da dospeju u kartoteku specijalnih službi SAD. Džulijan Asanž koji je glavni za skidanje velova tajni sa svetske politike, ovog puta kritikuje internet-kompanije. Osnivač sajta Vikiliks izjavio je da obaveštajne službe SAD u svakom trenutku mogu da dobiju podatke o korisnicima velikih resursa.

Druševena mreža Fejsbuk je najužasnija špijunska mašinerija koju su ikada smislili. Ovde su najpotpuniji podaci o ljudima, njihovim odnosima, imenima, adresama, lokaciji, kao i o tome kako oni komuniciraju jedni sa drugima, o njihovim rođakama i mnogo toga drugog. Svi ovi podaci su dostupni za američku obaveštajnu službu. Fejsbuk, Gugl, Jahu, sve ove velike američke organizacije imaju ugrađene interfejse koji rade specijalno za američku obaveštajnu službu.

Pitanja zaštite podataka internet-korisnika u poslednje vreme se razmatraju sve aktivnije. Nedavno je korporacija Soni morala da se izvinjava sa procurivanje informacija o kupcima Plej Stejšn. A protiv korporacije Epl već su započeli nekoliko istraga u SAD i Evropi na osnovu sumnje da prate vlasnike Ajfona. I ako su optužbe Asanža na račun Fejsbuka, Gugla i Jahua makar malo osnovane, to može da ima čak političke posledice. U EU Gugl zauzima do 95% tržišta pretraživačkih zahteva. A broj korisnika Fejsbuka u svetu već dostiže 600 miliona ljudi, među njima su političari i biznismeni. I mnogima se neće dopasti pomisao o velikom američkom bratu koji prati njihova dejstva.

Eksperti smatraju da se glasne izjave Asanža vrlo jednostavno objašnjavaju. Pažnja novinara prema personi tvorca Vikiliksa osetno je ugasla, i on pokušava ponovo da podseti na sebe. Britanski sud 24. februara odlučio je da se Asanž izruči Švedskoj. Advokati su uložili žalbu – Visoki sud Londona će je razmotriti 12. jula.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/Lovati's Photos/cc-by-sa 3.0
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.